Recseg-ropog a pécsi EKF-helyszín

Bármikor működésképtelenné válhat a Pécsi Nemzeti Színház épülete. A teátrum főbejárata feletti erkélyt - mivel annak acéltartóit részben megette a rozsda - egy éve lezárták, és ideiglenesen megerősítették. Mostanra azonban a provizórikus erősítés is cserére szorul. A színpad feletti boltozat megrepedt, ezért annak statikai megerősítése is sürgető. Az épület számos ponton beázik, amit statikai és szigetelési problémák idéztek elő.

A legnagyobb gondot azonban az okozza, hogy elöregedett a színház teljes gépészete. A forgószínpad és a díszletemelő gépek működése kiszámíthatatlan, hogy mindeddig egyetlen előadás sem maradt el, vagy szakadt félbe Pécsen, az a műszaki dolgozók rutinjának és szorgalmának köszönhető - állítja Simon István, a színház ügyvezető igazgatója. Ugyancsak sürgős felújításra szorul a színház világítási rendszere.

Ismert, hogy a magyarországi teátrumok legnagyobb seregszemléjének, a Pécsi Országos Színházi Találkozónak - a POSZT-nak - minden évben ez az épület ad otthont. Tavaly júniusban, a POSZT ideje alatt romlott el a díszletszállító lift, s ezért két napig a műszaki dolgozók a nézőtéren át cipelték föl a színpadra az előadások díszletét. Simon István szerint félő, hogy a POSZT ideje alatt mond majd végképp csütörtököt a színháztechnika, és az ügyvezető úgy véli, hogy ez akár már idén megtörténhet. Tudni kell, hogy a POSZT tíz napja alatt a színház csaknem 24 órás üzemben működik, így ha akkor állna le az épület valamelyik fontos berendezése, a fesztivál ellehetetlenülne, hisz a javításra nem maradna elegendő idő.

A színház vezetése évek óta jelzi az intézmény gazdájának, a pécsi önkormányzatnak azt, hogy az épület felújítása elodázhatatlan, ám eddig nem kaptak biztató választ a város irányítóitól. Tavaly a pécsi Térhatás Kft. felmérte az épület állapotát, s a tanulmányból kiderült, hogy - áfával együtt - több mint másfél milliárd forintba kerülne a színház rekonstrukciója. Áspán László, a kft. ügyvezetője tudósítónknak elmondta, hogy a legsürgetőbb - vagyis az azonnal elvégzendő - statikai, szigetelési és gépészeti munkák mintegy 650-700 millió forintot igényelnének. Áspán hozzátette, hogy a többi munka elvégzése sem várhat tovább 2-3 évnél.

A város számára azért is vált aggasztóvá a színház állapota, mivel idén Pécsett - lévén a baranyai megyeszékhely idén Európa Kulturális Fővárosa - a szokottnál is több rendezvény lesz, s ezek közül számosnak a színház a házigazdája. Kunszt Márta, Pécs alpolgármestere tudósítónknak elmondta, hogy a városi közgyűlés februárban dönt az önkormányzat idei költségvetéséről, s addig felmérik, hogy melyek azok a halaszthatatlan munkák, amelyeket még ebben az évben el kell végezni a színház biztonságos működése érdekében. Arra viszont az alpolgármester nem lát esélyt, hogy a város 2010-ben a színház felújítására 200-300 millió forintnál többet fordítson. Ismert, hogy az évente 40 milliárd forintból gazdálkodó Pécs teljes adósságállománya eléri a 33-34 milliárdot, így az önkormányzat újabb hitelt már nem vehet fel. Ráadásul a színház felújításához - Kunszt Márta szerint - sem a központi költségvetés, sem pedig az unió nem tud forrást biztosítani, így a város csak önmagára számíthat. Kérdés, hogy külső segítség híján Pécs képes lesz-e színházát megújítani még azelőtt, hogy az épület felmondaná a szolgálatot.

 

 

Pécsi Nemzeti Színház
Pécsi Nemzeti Színház, Wéber Tamás felvétele,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.