Rasszizmus miatt veszett össze a két világhírű énekesnő

Taylor Swift és Nicki Minaj az MTV Video Music Awards jelölésein kaptak hajba – az indok és a végeredmény is meglepő. Nem két sztárocska szokásos cicaharcáról van szó, a téma annál sokkal komolyabb.

A két énekesnő ugyanúgy várta az MTV VMA jelöltjeinek kihirdetését, a végén azonban csak Swift örülhetett: az ő klipjét ugyanis jelölték a legrangosabb kategóriában (Az év videója), Nicki Minaj Anaconda  és Feeling Myself című számának kisfilmje azonban lemaradt a listáról.

A szókimondó és harsány Minaj nem hagyta szó nélkül a dolgot: a Twitteren Taylor Swift jelölésére utalva azt írta, hogy ha egy magafajta nő csinál valami olyat, ami rekordokat dönt és hatással van a popkultúrára, akkor még a jelölésig se juthat, bezzeg, ha "másmilyen" lenne. Itt került a képbe Taylor Swift: Minaj ugyanis azt írta, hogy ha piszkafa nőkkel pakolná tele a klipjét, biztosan nagyobb elismerésben részesülne. Ez egyértelmű utalás a vékony és magas Taylor Swiftre – hiszen az év videója többi jelöltje között csupán Beyoncé nő, ő pedig Minajhoz hasonlóan a teltebb testideál élharcosa.

Swift személye elleni támadásnak vélte az akciót, ami – ha nem is a legvisszafogottabb módon – mindössze a zeneipar rasszizmusára próbálta felhívni a figyelmet. Válaszolt is, mégpedig azt, hogy a nők legalább ne harcoljanak egymás ellen, talán nem is ő, hanem egy férfi vette el Minaj helyét a jelöltek között.

Na, Swift ezzel rá is tapintott a popbiznisz másik központi témájára, a szexizmusra – ez persze nem vigasztalta Nicki Minajt, aki nő is, afro-amerikai is. Vissza is írt Swiftnek, hogy ne használja a női egyenjogúságért vívott harcot arra, hogy a szakma rasszizmusát palástolja.

Az egész világ színe előtt zajlott szóváltásnak az lett a vége, hogy Swift nyilvánosan bocsánatot kért, amiért félreértette Minaj kifakadását – később pedig felhívta Minajt és személyesen is elnézést kért tőle. Bónuszként pedig meginvitálta Minajt a színpadra maga mellé abban az esetben, ha ő nyeri a díjat.

Minaj elégedett lehetett az eredménnyel, mert úgy kommentálta az esetet: ilyesmire (mármint a bocsánatkérésre) csak a nagy emberek képesek.

Ez itt Minaj szofisztikált videoklipje az Anaconda című számhoz:

Ez pedig Taylor Swift díjra jelölt videója a Bad Blood című dalhoz. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.