Ránki Dezső és Haydn a Müpában

A Müpa három éve választja meg az évad művészét, ami nem csupán kitüntetést, hanem olyan, különleges koncertsorozatot is jelent, amely a művészt több oldaláról is bemutatja, a számára kedves zenékkel, persze a teljesség igénye nélkül.
Az intézmény első alkalommal Kocsis Zoltán karmestert, az előző évadban pedig Perényi Miklós gordonkaművészt tüntette ki. A 2014/15-es szezonban szintén a magyar zenekultúrát évtizedek óta, világszerte népszerűsítő muzsikus, Ránki Dezső munkásságát ismeri el a különleges díjjal.
Fotó: Csibi Szilvia / Művészetek Palotája

„Az évad művésze"-sorozat utolsó estjén Ránki Dezső kizárólag a nagy bécsi klasszikus mester, Joseph Haydn zongoraszonátáit játssza, azok közül is az utolsó nagy műveket, valamint egy viszonylag korai alkotást. Mint mondja: „Haydn esetében a technika fogalma alatt nem az értendő, hogy valaki gyorsan és hibátlanul képes a hangokat lejátszani; inkább az, hogyan tudja a hangszeren fizikailag megszólaltatni, amit zeneileg elgondol."

A zongoraművész a hangversenyt a száz éve született, és ezeket a műveket rendszeresen játszó Szvjatoszlav Richter emlékének ajánlja. Ránki Dezső zongoraestje május 19-én, kedden este fél nyolckor kezdődik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.