Rakovszky Zsuzsa az év írója

A Libri irodalmi díjat - illetve a Libri irodalmi közönségdíjat - az idén alapította a Libri Könyvkereskedelmi Kft. A 2015-ben megjelent 182 tény- és szépirodalmi műből állt össze a teljes lista, amelyből száz közéleti személyiség – művészek, tudósok, újságírók, könyves szakemberek, többek között Al Ghaoui Hesna, Babarczy Eszter, Bazsányi Sándor, Csáki Judit, Csányi Vilmos, Divinyi Réka, Fekete Ernő, Gaborják Ádám, Gács Anna, Gárdos Péter, Glatz Ferenc, Iványi Gábor, Keresztury Tibor, Kuczogi Szilvia, Máté Gábor, Mérő László, Murányi Gábor, Sándor Pál, Szvetelszky Zsuzsa, Tompa Andrea és a Budapesti Fesztiválzenekar – választotta ki a nekik tetsző öt-öt legkedvesebbet.

Az így kialakult lista első tíz helyezettjéből nevezte meg az öttagú zsűri – Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, Fullajtár Andrea Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház tagja, Károlyi Csaba irodalomkritikus, író, az Élet és Irodalom szerkesztője, Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke, egyetemi oktató, Vitray Tamás Kossuth-díjas újságíró (a zsűri moderátora) – a díjazottat.

Ezek a könyvek maradtak a listán: Bartis Attila: A vége, Dragomán György: Oroszlánkórus, Esterházy Péter–Szüts Miklós: A bűnös, Forgách András: Élő kötet nem marad, Nádasdy Ádám: A vastagbőrű mimóza, Rakovszky Zsuzsa: Fortepan, Réz Pál: Tények és tanúk – Bokáig pezsgőben, Szvoren Edina: Az ország legjobb hóhéra, Térey János: A legkisebb jégkorszak, Ungváry Krisztián: Magyar megszálló csapatok.

A zsűri Rakovszky Zsuzsa Fortepan című verskötetét választotta.

Ugyanezekre a könyvekre szavazhatott az interneten bárki május 10-ig. A szavazás végeredménye szerint a közönségdíjat Bartis Attila A vég című műve kapta meg.

Rakovszky Zsuzsa: Fortepan

Rakovszky Zsuzsa utoljára 2006-ban jelentkezett verseskötettel, azóta novellákat (Hold a hetedik házban, 2009) és két regényt (VS, 2011, Szilánkok, 2014) publikált. Fortepan című kötete jelentős szakmai sikert aratott, az idén jelölték az Aegon Művészeti Díjra is. A kötet magját a világhálón lévő régi fényképekből kiinduló versek adják.

Az 1900 és 1990 közötti képek lelőhelye a Fortepan.hu portál fotógyűjteménye, ebből származik a könyv címe. A versekben egykorvolt történetek elevenednek meg, örökkévalóságba dermedt alakok mozdulnak meg. A Rakovszky-világ különleges körfolyosó, egymásból nyíló és még inkább egymásba záródó terekkel: tragikus monológok, képleírások, tárgyak árnyékai. Konkrét időpontok és helyszínrészletek. A hang, ami hagyja, hogy szerteszaladjon a történet, majd egy pillanattal később egybe rántja az egészet. Ebből születik az a sajátos ritmus, amelyben váltakozik a balladai ráolvasás üteme és a katatón létérzékelés egyhangúsága. Rakovszky verseinek olvasója saját lehetséges személyiségeivel is találkozik; saját arcai rajzolódnak ki a sorok mögött.

Az irodalmi díjas Rakovszky Zsuzsával interjú olvasható a május 26-án megjelenő Népszabadságban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.