Rákospalotán áprilisban nyílik Európa legjobb filmstúdiója

Az amerikai Raleigh Studios új budapesti, rákospalotai filmstúdiója hivatalosan április 1-jén nyílik meg. Michael Moore igazgató tavaly novemberben úgy nyilatkozott a Los Angeles Times című lapnak, hogy a Rákospalotán épülő komplexum lesz "a legjobb filmstúdió az egész kontinensen".

Az amerikai Raleigh Studios új budapesti, rákospalotai filmstúdiója hivatalosan április 1-jén nyílik meg, de "belakása" csak a hónap végén kezdődik majd - idézte Michael Moore igazgatót a Variety szaklap annak kapcsán, hogy a vállalat csütörtök este tartja hollywoodi nyitópartiját.

A Raleigh Studios két nyitópartit tart, a másodikat májusban Budapesten. A csütörtök esti Los Angeles-i magyar gálára mintegy 500 főt hívtak meg, a hollywoodi filmvilág krémjét, neves producereket, rendezőket, filmes szakembereket és celebeket - tájékoztatta az MTI-t Bokor Balázs Los Angeles-i főkonzul, aki maga is részt vesz az összejövetelen.


Michael Moore, a legnagyobb független amerikai filmstúdió-üzemeltető vezetője a filmipart is sújtó nehéz gazdasági helyzet ellenére bízik a közép-európai beruházás sikerében.
"Európába mindig érkezni fognak produkciók. (...) Ha nem is lenne gazdasági értelme, kreatív okokból odamennek" - fogalmazott.


Az igazgató tavaly novemberben úgy nyilatkozott a Los Angeles Times című lapnak, hogy a Rákospalotán épülő komplexum lesz "a legjobb filmstúdió az egész kontinensen, pontosan úgy fog működni,
mintha Hollywoodban lenne".


A 70 millió dolláros stúdióberuházás a George és Mark Rosenthal ingatlanfejlesztők tulajdonában lévő, Amerikában mintegy 40 stúdiót működtető Raleigh Studios, valamint a magyar befektetők alkotta Origo Film Group közös vállalkozása.


Hajdu László, a beruházásnak otthont adó XV. kerület polgármestere az MTI-nek korábban elmondta: egész "filmstúdiónegyed" épül Rákospalotán; a kilenc stúdióból, díszletgyárból, digitális laborból és más kiszolgáló létesítményekből álló komplexum 2200 embernek biztosíthat majd munkát. A létesítmény Rákospalotának az M3-as autópályához közeli, mintegy 170 ezer négyzetméteres belterületi részén épül.


A Los Angeles Times beszámolója szerint a komplexum egy 4100 négyzetméteres szuperszínpaddal, egy 15 hektáros, szabadtéri forgatásokhoz használt kültéri területtel és egy filmes képzőközponttal is rendelkezik majd.
Moore a lapnak tavaly elmondta: a jelentős adókedvezmények, a sok tapasztalt, tehetséges embert felvonultató magyar filmszakma, az olcsó gyártási költségek és Budapest változatos építészete miatt döntöttek a helyszín mellett. Kifejtette: arra számít, hogy a pesti filmgyár nagy kihasználtsággal működik majd, és máris több produkció forgatását tervezik.


A Variety cikke szerint a budapesti komplexumban a kaliforniai, burbanki központú FotoKem vállalat fog működtetni egy filmes utómunkálatokkal foglalkozó korszerű központot, a cég egy szakembere már a magyar fővárosba is költözött. Bokor Balázs úgy fogalmazott, hogy gőzerővel folyik a stúdióközpont felszerelése.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.