Rajzoljuk tele az országot!

Két új kezdeményezés is várja idén ősszel a hazai múzeumok látogatóit: október 10-én a Nagy rajzolás, míg november 14-én a múzeumok őszi éjszakája programjaiból választhatnak az érdeklődők - mondta el Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM)szakállamtitkára.

Beszámolt arról, hogy a Múzeumok őszi fesztiválja keretében most először csatlakoznak magyar intézmények a Nagy rajzolás (Big Draw) elnevezésű nemzetközi programsorozathoz. Ezt a "nagy játékot" tizedik alkalommal rendezik meg világszerte, összesen több mint ezer helyszínen. Magyarországon szombaton csaknem 70 szabadtéri és belső helyszínen rajzolhat és festhet különféle technikákkal az egész család - tette hozzá a szakállamtitkár.

Schneider Márta kiemelte a budapesti Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Óriásvírusok és megabacilusok című programját, melynek során az Eleven tanulság című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan a látogatók óriási aszfaltrajzokon örökíthetik meg a mikrobák szabad szemmel nem látható világát.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban bárki a neves festő nyomdokaiba léphet, és akár hagyományos (ceruza, festék, szén), akár új technikákat, anyagokat (homok, textil, linóleum) is kipróbálhat, de a Nagy rajzoláshoz nem csak kiállítóhelyek csatlakoznak: a budapesti Petőfi Csarnok elhanyagolt hátsó falát például graffitisek díszíthetik fel. A programokon való részvételhez több helyen előzetes bejelentkezés szükséges; az intézmények listája itt található meg.

Schneider Márta szót ejtett a egy másik új kezdeményezésről is: a látogatók körében végzett felmérésből egyértelműen kiderült, hogy a közönség több olyan, a nyári múzeumok éjszakájához hasonló lehetőséget szeretne, ahol különleges programokkal, meghosszabbított nyitva tartással várják a közönséget múzeumok - árulta el.
"Ezért hirdetjük meg idén első alkalommal a múzeumok őszi éjszakáját, a Szent Márton naphoz kapcsolódva november 14-én, szombaton. Azért a Szent Márton napot választottuk, mert hagyományosan ekkor zárnak a szabadtéri múzeumok, idén azonban már nemcsak a skanzenek tartják záró programjaikat ezen a napon, hanem a múzeumok is megnyitják kapuikat" - mondta el a kulturális tárca szakállamtitkára.

Mint hozzátette, a múzeumok őszi fesztiváljának záró hétvégéjén rendezett programsorozat némileg különbözik is a múzeumok éjszakájától, hiszen a kevésbé jó időjárás miatt az intézmények a szabadtéri rendezvényektől kicsit "befelé fordulnak", és a társművészeteket is bevonva a nyárinál is több zenei, színházi programmal várják a látogatókat.

A múzeumok őszi éjszakáján, november 14-én Budapesten 30, vidéken 47 múzeumban lesznek meghosszabbított programok ezen a szombati estén; hasonlóan a júniusi múzeumok éjszakájához, a látogatók egy jegy megvásárlásával az eseményhez kapcsolódó összes múzeum programjain részt vehetnek. A jegyekből származó bevételt a csatlakozott intézetek kapják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.