Radnóti eredeti hasonmása

Az abdai út mentén álló szobrot tavaly döntötte le véletlenül egy autós a ködben. A műalkotás annyira megsérült, hogy Melocco Miklós újra kifaragta. 

A költő halálának  hetvenedik évfordulója alkalmából  a hétvégi Radnóti-napok keretében avatták újra a megrongált szobor pontos hasonmását. 

Melocco alkotását tavaly novemberben egy pápai fiatalember döntötte le, aki Győrbe indult szórakozni kölcsönkocsijával  a sűrű ködben. A rendőrségi vizsgálat lezárásáig sokan szándékos, esetleg politikai indíttatású szobordöntésre gondoltak. Külföldi lapokban is megjelent, hogy valószínűleg antiszemita motivációja lehetett a cselekménynek.

Kiderült, hogy ilyen okok nem állnak a háttérben. Az elkövető  férfit a közlekedési rend megzavarásáért 50 ezer forintos pénzbírságra ítélték, s három hónapra eltiltották a gépkocsivezetéstől.

Melocco megnézte a helyszínt és a tört szobrot, s úgy döntött, újra kifaragja. Tudósítónknak akkor elmondta, ismét rodéziai gránitból, mert ez a „sötét, fényét megtartó, időtálló” anyag Radnóti drámájához illik. A bronz egy idő után „elcsúnyul” a szabadban – tette hozzá.

Az újraalkotás és a tereprendezés 15 millió forintos költségét Győr önkormányzata vállalta magára.

Radnóti Miklóst 1944. november 9-én huszonkét társával együtt lőtték agyon, de nem azon a helyszínen, ahol Melocco szobra áll. A tragédia Abda községben történt, ahol vasárnap délután Áder János köztársasági elnök emlékezik a költőre.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.