Prömier

A színházi bemutatók erdejében szeretnénk útjelzőt adni - csütörtökönként. Nem minősítjük az előadásokat, hiszen premier előtt ezt nem illik. Nem is utalgatunk arra, hogy ezért vagy azért ez biztos siker, vagy az könyvelhető bukás. Szemezgetünk - a teljesség igénye nélkül.

Pénteken

konkrétan egyetlen árva bemutató sem lesz. Meglepő, ugye? Pláne, ha végigpásztázzuk az elmúlt hetek választékát. A prömiervadászok amúgy is szomorúan szeghetik le fejüket az elkövetkezendő héten.

Csekély a kínálat, ezért inkább a korábbi lemaradásukat próbálják behozni, vagy elmennek mondjuk a Trafóba, ahol az április a kortárs színházművészeté. A hó végéig tartó színházi ingajáratuknak Pendulum a címe. Pénteken és szombaton egy francia csapat játszik náluk: C.I.C.T./Théâtre des Bouffes du Nord. A Beckett-morzsákból készült Fragments a világhírű rendező, Peter Brook munkája. Az előadás angolul megy, de magyar felirattal.

Szombatra

esik József Attila születésnapja. Mint tudjuk, ez a költészet napja, már negyvenöt éve. Ilyenkor a színházak általában verses műsorral/előadással készülnek. Akad olyan is, amely beépül a repertoárba. Valószínűleg ez történik majd Kecskeméten a Vers vagyok én is című esttel, amelyen a versszínházat párosítják a Tanár úr, kérem című művel. Karinthy Frigyes legnépszerűbb írásait Szakonyi Károly szerkesztette egybe, és Ádám Tamás rendezi, míg az előtte lévő rész a Nyugat és kortárs költők alkotásaira épül; szerkesztője és rendezője: Réczei Tamás. A szereplők: Zeck Juli, Mihály Dóra, Kéner Gabriella, Szokolai Péter, Sirkó László, Körtvélyessy Zsolt, Hegedűs Zoltán, Fazakas Géza, Báhner Péter, Széplaky Géza és Dobány Péter

A költészet napját Radnóti Miklós születésének 100. évfordulójával fűszerezi az Örkény Színház. A Virrasztó éji felleg, amely szintén beépül majd a műsorba, a színész Máthé Zsolt összeállítása. Jelentjük, az előadásban az összes örkényes színész játszik - Bíró Krisztától Végvári Tamásig.

A soproni Petőfi Színházzal közösen készült produkcióját mutatja este az Ady Endre Művelődési Központ (1043 Bp., Tavasz u. 4.) a Turay Ida Színház. Görgey Gábor darabja, a Komámasszony, hol a stukker? már-már örökzöld. Az előadást Huszti Péter rendezi, akinek nyilván ez kedvenc darabja, mivel már színpadra állította 1983-ban és 1989-ben is. Mi lesz az öt férfival az ablak nélküli, bezárt helyiségben, elsül-e a stukker? Aki netán nem tudná, nézze meg a produkciót. A színészek: Koncz Gábor, Nemcsák Károly, Mikó István, Viczián Ottó és Győri Péter.

Vasárnap

Csákányi Eszter és Kulka János
Csákányi Eszter és Kulka János

újabb előadásban lehet látni Koncz Gábort, mégpedig az Éless-Szín produkciójában, a Társasjáték New Yorkban címűben. Ráadásul ezt a komédiát maga Koncz rendezte hajdanában a Budaörsi Játékszínben, amikor még Éless Béla vezette a teátrumot. Éless most magánszínházat nyitott a fent említett néven, és viszi magával a régi produkciókat is, többek között ezt az Andrew Bergman darabot, amelynek női főszereplője: Almási Éva. Ez a felújítás most az FMH-ban, azaz a TEMI Fővárosi Művelődési Házában látható.

Csütörtöktől

Budapesten is, pontosabban a Thália Színházban is bemutatják a Csákányi-Kulka - zenék és szövegek 2 részben című produkciót. Ennek az Orlai produkciónak az ősbemutatója Kaposváron volt, és mostantól már a fővárosban fut ez a show. Közreműködik: Kemény Gábor és Zenekara, a szövegkönyvet Zöldi Gergely, a további szövegeket Bán Zsófia és Nádasdy Ádám írta.

Csákányi Eszter és Kulka János nem először készít zenés-személyest. Sokat játszottak együtt, főleg Kaposváron, Közös esttel járták az országot. Van egy sztorijuk arról, hogy egyszer ezzel a szöveggel hirdették őket: Csákányi László lánya és Magenheim doktor a Szomszédokból. Music Hall előadásukhoz már nagyzenekar, táncosok és vetítés is dukált. Ebből a műsorból is átemeltek egy-egy Minnelli-, Aznavour vagy Madonna-számot az új produkcióba, de választottak hozzá jó néhány újat is, és történetekkel is megspékelték.

 

 

num_article=328156|num_paragraph=0|num_seq=0|num_picture=92527|txt_caption=Tavaly a Nyugat 2008-1908 című előadásban szerepelt az egész Örkény-társulat. Az előtérben a Radnóti-est összeállítója: Máthé Zsolt|txt_author=|txt_source=|txt_align=left|num_width=330|num_ratio=|
nol_oldNolPicture
mceBlockPasteEnd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.