Prőhle Gergely a PIM új főigazgatója

Prőhle Gergelyt bízza meg a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatójának január elsejétől öt évre az emberi erőforrások minisztere – írja közleményében az Emmi. Prőhle lemond helyettes államtitkári posztjáról, mielőtt megkezdi múzeumigazgatói tisztségét.

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói posztjára két érvényes pályázat érkezett. A bíráló bizottság – a pályázati dokumentáció és a személyes meghallgatás alapján – egyhangúlag  Prőhle Gergely kinevezését javasolta. Ezt Balog Zoltán miniszter el is fogadta, és ki is nevezte. Hivatalba lépéséig a PIM-et az intézmény megbízott főigazgatója, E. Csorba Csilla vezeti. A Nol információja szerint a másik pályázó Balázs Géza nyelvész volt.

Az idén 50 éves Prőhle Gergely egyetemi tanulmányait a jénai Friedrich Schiller Egyetemen, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem végezte, magyar-német szakon. 1989-től 1990-ig a Hamburgi Egyetem ösztöndíjasa. 1995-1998 között a Posztgraduális Nemzetközi és Diplomáciai Tanulmányok Intézetének, majd 2006-2009 között az Andrássy Gyula Németnyelvű Egyetem PhD programjának hallgatója volt. Németül, angolul és franciául beszél.

1992-1998 között a Friedrich Naumann Alapítvány igazgatója volt. 1998-2000 között, az első Orbán-kormány idején a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában közigazgatási államtitkára, majd 2000-től a Magyarország Berlinbe, 2003-tól Bernbe akkreditált nagykövet.

2010-től a második Orbán-kormányban a Külügyminisztérium EU kétoldalú kapcsolatokért, sajtóért és kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára. 2014-től a harmadik Orbán-kormányban az Emberi Erőforrások Minisztériumának Nemzetközi és Európai Uniós Ügyekért felelős helyettes államtitkára.

2006-tól a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője.

1988 óta publikál a Heti Válaszban, a Figyelőben, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának oktatója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.