Premierrel ünnepel a harmincöt éves a Győri Balett

A Generációk című premierrel ünnepli fennállásának 35. évét ma este a Győri Balett.
Az Állami Balettintézet tizenegy végzős növendéke 1979-ben beszélte rá a Budapesten szereplő Bejart-táncost, Markó Ivánt, hogy térjen haza, s közösen alapítsanak egy új társulatot. A Győrben épülő új színház befogadta őket.

A szombat esti ünnepi premier címe: Generációk
A szombat esti ünnepi premier címe: Generációk
Krizsán Csaba / MTI
A Győri Balett új formanyelvével fergeteges sikereket aratott, az ország minden tájáról, valamint Bécsből, Pozsonyból is érkezett a közönség a bemutatókra. A világsiker sem maradt el.

A történet első felvonása Markó Iván váratlan, felkavaró távozásával ért véget. Akkor éppen a Magyarországra látogató II. János Pál pápa tiszteletére felkért előadásra készültek, melyet a Népstadionban kellett bemutatniuk. Vállalták a fellépést, Gombár Judit segítette a saját koreográfiájukat színpadra állítani.

Azóta nem bízták magukat egyetlen koreográfusra. Az együttest az azóta már Kossuth-díjas táncos, Kiss János vette át. Mint mondta, idén decemberben lejáró szerződését szeretné még egy ciklusra megújítani, megpályázza az igazgatói posztot, utána azonban átadná a művészeti irányítás a fiataloknak.

A győri társulat most is járja a világot, kétszer New York-ba is meghívást kaptak, a Broadway egyik legrangosabb színházába.

Ma esti ünnepi premierjük a Generációk címet kapta.  A Carmina Buranát Vámos (Youri) György feldolgozásában mutatják be. Ahogy az alkotó fogalmazott, Carl Orff zenéjére "a szerelem himnuszát" viszi színre, a nemek és a generációk harcát mutatja be.

Az este második részében Ravel Boleróját táncolják el, Koreográfusa a fiatal  Lukács András, a Bécsi Állami Operaház művésze, aki sajátos, a groteszkbe hajló formanyelvén értelmezi újra a balett-színpadok egyik slágerművét.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.