Pozsony is kikosarazta Vidnyánszkyt

Nem vesz részt a Szlovák Nemzeti Színház sem a budapesti Nemzeti Színház március végi nemzetközi színházi fesztiválján – írja az Új Szó. A bécsi Burgtheater után ez a második színház, amely nemet mondott Vidnyánszky Attila felkérésére.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében rendezik meg március 26.–április 6. között a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót, amelyre tizenkét ország társulatait invitálta egy-egy előadással Vidnyánszky Attila, a Nemzeti direktora. A Szlovák Nemzeti Színháztól Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regényének színpadi adaptációját hívta Budapestre. Az előadást a prózai társulat igazgatója, Roman Polák rendezte, aki az Új Szó beszámolója szerint azt írta Vidnyánszkynak: „Alaposan mérlegelve a jelenlegi magyar színházi élet helyzetét, úgy döntöttünk, nem fogadjuk el a meghívást”. Polák döntését nem fejtette ki, és további részletet sem árult el a szlovák lapnak. A lemondólevele végén azonban meghívta Vidnyánszkyt arra a nyári szakmai szemináriumra, amelyet a V4-es országok színházai közötti kapcsolatok alakulásáról rendeznek Pozsonyban.

Vidnyánszky Attila értetlenül állt a döntés előtt, mondván egy Márai-darab „kapóra jött volna” a fesztiválprogramban, és épp a két ország közös kulturális örökségét prezentálná.

Nemcsak a szlovák színház mondott nemet a felkérésre, tavaly szeptemberben a bécsi Burgtheater vezetője, Matthias Hartmann is így döntött – Balog Zoltán miniszterrel és Vidnyánszky Attilával szerzett tapasztalatokra hivatkozva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.