POSZT-­versenyprogram: kinek az akaratából?

Kihirdették a 15 éves Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramját, amelyet június 4­–13. között rendeznek meg, díszvendége Udvaros Dorottya színművész lesz.

Még pontosan nem tudni, mekkora büdzsével rendelkezik majd a POSZT, az biztos, Pécs városa 70 milliót ad. Hoppál Péter államtitkár abban reménykedik, az idén is garantálni tudja az NKA fesztiválkerete és az emberi erőforrás miniszterének saját keretéből a tavalyi 60 millió forintot, de ez áprilisig még nyitott kérdés.

Hoppál 45 milliót remél az NKA­-tól, ami azért fura, mert ellenőriztük a kiírást, és a kulturális fesztiválok kollégiumánál egy pályázó maximum 15 millió forintot igényelhet. Az idei válogató Perényi Balázs drámatanár­-rendező és Balogh Tibor dramaturg­kritikus összesen 235 előadást látott, ebből emeltek versenybe 14 produkciót. Először fordult elő, hogy a válogatók deklarálják, csak nyolc versenyelőadás közös döntésük, és megnevezik azt is, melyik 3­3 csak egyikük javaslata.

2­2 produkció került be a Nemzeti és az Örkény Színházból, nincs versenyben ugyanakkor sem a budapesti Katona József, sem a Radnóti, sem a Vígszínház. A függetlenek három előadással lesznek jelen. A válogatók elmondták: fontosnak tartották, ha két előadás közül kell választaniuk, mindig azt válogassák be, amelyet fiatal jegyzett.

Perényi Balázs elmondta: a listájuk nem tükrözi azt sem, mennyire remekek a határon túli színházak. A közösen ajánlott produkciók: az Örkényből a Bagossy László rendezte Hamlet, a Miskolci Nemzeti Színházból az Erdély – Tündérkert, Keszég László rendezése. Béres Attila állította a szombathelyi Weöres Sándor Színház színpadára a Vitéz Mihályt. A kamara-előadások közül mindketten szavaztak a Bérczes László rendezte kaposvári Szigorúan ellenőrzött vonatokra, a Meggyeskertre a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházból, amelyet Sardar Tagirovszky rendezett, a Szputnyik Hajózási Társaságtól a Heilbronni Katicára, amelyet Kovács D. Dániel rendezett. A Felülről az ibolyát Boross Martin készítette a Stereo Art­Trafó koprodukciójában, a Jel Színház Wilhelm­-dalok című előadása meg Nagy József rendezése.

Perényi Balázs javaslata alapján az újvidéki Bánk bán került versenybe, Urbán András rendezése, az Örkény Színházból meg az "e föld befogad avagy SZÁMODRA HELY", amelyet Mohácsi János állított színpadra, valamint a Zsótér Sándor rendezte Brand a Nemzeti Színházból. Balogh Tibor másik nemzetis előadást válogatott: az Isten ostora – Bánffy Miklós: A nagyúr című műve alapján, amely Vidnyánszky Attila rendezése. A kritikus a debreceni, Rusznyák Gábor rendezte Bulgakov­-darabot, A Mester és Margaritát is beválogatta, valamint a békéscsabai Koldusoperát, amelyet Katkó Ferenc rendezett. Megvannak a jövő évi válogatók is: Sólyom András filmrendező és a Kiss B. Atilla operaénekes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.