POSZT: megvannak a versenydarabok

Budapesten ma bejelentették a XIV. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramját, amelyet az idén Császár Angela színész és Sándor L. István kritikus válogatott össze.

Huszti Péter a díszvendége a XIV. Pécsi Országos Színházi Találkozónak, amelyet június 5-14. között rendez meg a Magyar Színházi Társaság, a Magyar Teátrumi Társaság és Pécs városa. A hétfői sajtótájékoztatón elhangzott, az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül 60 millió forintot szán a fesztivál támogatására, és megközelítőleg ugyanennyit költ rá a Baranya megyei város is.

A két idei válogató, Császár Angela színész és Sándor L. István színikritikus 32 262 kilométert tett meg, hogy megnézzen majdnem minden budapesti bemutatót, a vidéki és a határon túli magyar nyelvű teátrumokban is legalább két premiert. 2013. március 1. és 2014. március 9. között Császár Angela 157 produkciót látott, Sándor L. István 324-et. Bár eredetileg úgy tervezték, minden színházból és minden rendezőtől csak egy előadást válogatnak a versenybe, hogy minél átfogóbb képet adjanak a hazai színházművészetről, ezt az elvüket fel kellett adniuk (két produkcióval versenyez a budapesti Katona József Színház és a Miskolci Nemzeti Színház is. Székely Csabának is két műve szerepel a programban.)

Abban megegyeztek, hogy csak olyan előadást válogatnak ki, amelyet mindketten láttak. A szakmai minőséget tartották a legfőbb szempontnak, nem volt semmiféle külső kényszer. Az egyetlen kérés az volt, monodrámát ne hívjanak meg.

Jelenet az egyik versenyelőadásból: Fényevők
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Császár és Sándor L. két versenyre való programot tudna ajánlani. Szívük vérzik, hogy kimaradt – többek között – Pintér Béla és Társulatától a Titkaink, a nemzetis Johanna a máglyán (túl drága lett volna Pécsre vinni), a Csiki Játékszínből A revizor, és a dunaújvárosi Május! Debrecenben szerették a Novemberi éj című produkciót, ahogy Császár Angélának szívügye volt a szolnoki Salemi boszorkányok. Marosvásárhelyről hozták volna Székely Csaba BBC-nyertes darabját, a Szeretik a banánt, elvtársak?, de az monodráma. Az utolsó pillanatig versenyben volt, és vasárnap esett ki a listáról A király beszéde kaposvári produkciója, amelyben Hűse Csaba színészi remeklését ajánlják a nézők figyelmébe.

A versenyprogramok listáját Huszti Péter olvasta fel a sajtótájékoztatón. A versenyben két előadás szerepel a budapesti Katona József Színházból: a Fényevők (rendező: Ascher Tamás) és a Vörös (koprodukció a szabadkai Népszínház magyar társulatával, rendező: Máté Gábor).

Miskolcról is két produkció versenyez: A tanítónő (rendező: Rusznyák Gábor) és a Woyzek (rendező:Béres Attila).

A budapesti kőszínházak közül az Örkény Színház A képzelt beteg (rendező: Mohácsi János) és a Pesti Színház Álomkommandó (rendező: Szász János) című előadása megy Pécsre.

Két független társulat podukciója is versenybe száll: a Kerekasztal és a Szputnyik koprodukciója, A hosszabik út (rendező: Gigor Attila) és a Vádli társulat, a Szkéné és FÜGE közös produkciója, az I. Erzsébet című előadása (rendező: Szikszai Rémusz).

Nyíregyházáról az Énekes madár (rendező: Koltai M. Gábor), Kaposvárról Székely Csaba Bányavakságja (rendező: Bérczes László) mutatja meg magát.

A határon túlról három társulatot várnak, az újvidékiek az Opera Ultimát hozzák (rendező: Kokan Mladenovic), Kolozsvárról a Csipke (rendező: Mezei Kinga) jön, Marosvásárhelyről pedig ugyancsak Székely Csaba darabja, az Alkésztisz (rendező: Sorin Militaru) érkezik.

Az OFF-programokról megtudtuk: a Kodály Központban három nagy koncerttel várják az érdeklődőket. Június 7-én a Csík zenekar lép fel, vendége a mesemondó, énekes, népmesegyűjtő, folklórkutatóBerecz András és a színész-rendező Őze Áron, a Pesti Magyar Színház igazgatója. Két nappal később a Budapest Klezmer Band koncertezik, vendégeik: Tompos Kátya és Dunai Tamás.

Június 13-én a POSZT állandó fellépője, Varnus Xavér muzsikál, az idén Törőcsik Marival, a nemzet színészével idézik meg Pilinszky János szellemét Bachon keresztül.

Megvan már az is, kik válogatnak a következő POSZT-ra: Balogh Tibor színikritikus-dramaturg és Perényi Balázs drámatanár, rendező.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.