Pornóból művészet

A kulturális adóból eddig befolyt összegek fölülmúlják a várakozásokat, ezért gondolkodni kell az adó kiterjesztéséről – jelentette be a Nemzeti Kulturális Alapot (NKA) irányító bizottság elnöke, L. Simon László (egyébként fideszes képviselő, parlamenti kulturális bizottsági elnök) a mecénás szervezet mai sajtóreggelijén.

Mint részletezte, az év eleje óta 27,5 millió forint folyt be a pornográf termékek és szolgáltatások megadóztatásából, ami azt vetíti előre – hacsak az összeg számottevően nem csökken a következő hónapokban –, hogy 200-300 milliós éves bevételre lehet számítani. Hozzátette, érdemes gondolkodni azon, hogy vannak-e más, „magukat ugyancsak kultúrának álcázó” tevékenységek, amelyekre a társadalom morális megítélése alapján is ki lehetne terjeszteni a kulturális adót, akár már a jövő évben. Attól azonban elzárkózott, hogy maga nevezzen meg ilyeneket.

Döntöttek az állami mecénás szervezetnél arról, hogy beindítják a hazai könyvszakma külföldi könyvfesztiválokon történő szereplésének támogatását a Publishing Hungary program keretében. Erre évente 100 millió forintot költenek az NKA miniszter által elosztható keretéből, amiről 3 évre szóló szerződést kötöttek Réthelyi Miklós tárcavezetővel. Ennek révén már az idén tucatnyi nyugat- és kelet-európai könyvvásárra utazhatnak majd hazai kiadók. Folytatódik a magyar könyvek külföldi fordításának támogatása is, amely azért szakadt meg tavaly, mert a Fidesz-kormány 2010-ben megszüntette a Magyar Könyv Alapítványt (más kulturális alapítványokkal együtt), és csak a napokban nyert elhelyezést az új Magyar Könyv- és Fordítástámogató Iroda a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM). Károlyi Dóra, a program régi-új vezetője elmondta, valószínűleg áprilisban már meghirdethetik az első fordítási pályázatot 15 milliós összeggel, amelyet ősszel újabb követne. Az NKA-elnök hozzátette, a terv szerint 2014-re a fordítástámogatásra fordítható pénzt évi 150 millióra kell növelni, mert Magyarország lemaradt e téren a térség országaihoz képest. De mint kiderült, Károlyi Dóra azért fogalmazott mégis feltételes módban a fordítástámogatási pályázat közeli meghirdetésével kapcsolatban, mert a jelenlegi szabályok tiltják, hogy pályázati úton költsenek el állami költségvetési pénzt, márpedig az új iroda az állami PIM részeként működik. Az illetékesek most a megoldáson törik a fejüket.

A tájékoztatón elhangzott, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter kinevezte az NKA új igazgatóját az eddigi megbízott, Krucsainé Herter Anikó személyében. A miniszter beszámolt a tavalyi 1,77 milliárd forintos saját keret fölhasználásáról, L. Simon László pedig az NKA könyvkiadási és folyóirat-kiadási kollégiumainak idei döntéseiről, amelyeket – a médiumokban, így lapunkban is megjelent kritikák ellenére – „szakmailag megalapozottaknak” tart. Az NKA-elnök azt is bejelentette: a szervezetet irányító bizottság úgy döntött, föloldja a tilalmat, hogy alkotói támogatásban részesült művész a következő három évben nem kaphat dotációt. Mostantól tehát kaphat. Lapunk kérdésére L. Simon megjegyezte, tovább folynak a tárgyalások a közös szerzői jogkezelőkhöz befolyó pénz 7 százalékának NKA részére történő kötelező átadásáról – amit az új szerző jogi törvény ír elő –, mert a jogkezelők szerinte elfogadhatatlan javaslatot tettek. Az NKA-elnök úgy véli, az e célra fölállítandó új kuratórium nem oszthat pénzt pályázat nélkül a művészeknek, és csak műveket, produkciókat támogathat. Szociális szempontok az NKA-nál nem vehetők figyelembe – hangsúlyozta. (Néhány jogkezelőnél, a tagok nehéz megélhetési viszonyai miatt, e pénz egy részét eddig szociális támogatásra fordították.)

Színházi szervezetek levelet  írtak L. Simon László kulturális államtitkárnak a művészeti díjak kapcsán
L. Simon László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.