Pofátlanul egyszerű formákban utaznak

A fiatal színházi alkotók fesztiválját, a NEXTFESZT-et rendezi januárban a Trafó, ahol ma műfajkuriózumot láthat a közönség: bábkoncertet. Öt, 2013-ban diplomázott bábszínész csapata a HUPS! Crew.
Hungarian Puppeteer Students (Magyar Bábjátékos Hallgatók), ezt fedi a HUPS név. „Pofátlanul egyszerű formákba öntjük a gondolatainkat" – mondja Fehér Dániel társulati tag. Nincs kimódoltság, paraván mögé bújás és elváltoztatott hang, csak – testük meghosszabbításaként – zsebkendők, poharak, fadarabok. Meg speciális együttmozgatási technika, hozzá többszólamú együtténekelés. Nem izgatja őket, hogy sokan lenézik a bábszínészetet. Egyre több prózai előadásba kerül báb, a színház megérezte, hogy szüksége van rá. És ha a sztereotípiák – az ódon paravános produkciók – mellé a frissek, a lendületes újak is bekerülnek, végre a báb is megkaphatja igazi rangját.
Fotó: Badinszky-Tolvaj Annamária / Népszabadság

Fehér az osztálytársával, Hoffer Károllyal nézőként ment egy osztrák bábfesztiválra, és felkéréssel tért haza onnan. Kellett hozzá egy csapat, nem teketóriáztak sokat, ki legyen benne: korábban már egy prózai vizsgaelőadásban jól zenéltek együtt Spiegl Annával, Szolár Tiborral és Czupi Dániellel. Osztrák felkérésre készült első előadásuk is, az etűdökből álló Jam, élő zenével. A bábtechnikák sokszínűségét akarták bemutatni, ami egyszerre izgalmas gyereknek és felnőttnek. A Jam egyik legemlékezetesebb pillanata: két faszék szerelme, az egyik darabjaira szedett és emberformájú, a másik ép, de kevésbé aktív.

A külföldi fellépéseik után önköltségen, merő kíváncsiságból elutaztak egy francia bábfesztiválra. Charleville gyönyörű főterén sokan megtapsolták őket, de a legnagyobb siker mégis az volt, amikor egy férfi elhívta őket a fesztiválközpont színpadára. Így kötöttek ki a vágyott nagyszínpadon. Szállást is maguknak bányászták a neten, vendéglátójuk történetesen a városi börtön egyedül élő igazgatója volt.

A nemrég készült második produkciójukat, az Idegen elemet már csak négyen játsszák. Itt az etűdök helyett konkrét témáról gondolkodtak együtt, a konfliktusokat, a kapcsolatokban lévő kilátástalanságot cincálták, a magánéletit és a munkahelyit – meséli Fehér Dániel. Kutatták, mennyire figyelnek egymásra, mennyire érdeklik egymást, mennyire van idejük a másikra. Azt is átgondolták, a közösségi oldalakon eltöltött idő mekkora teret ad a személyes kapcsolatoknak. Megint kevés szöveg, sok báb és sok-sok Kovács Márton-zene.

Mindig a következő

Az év egyik legfontosabb eseményének tartja a Trafó a NEXTFESZT január 5-23. közötti programsorozatát. Fellép – a HUPS! Crew, a Dollár Papa Gyermekei (színház), Vass Imre performer, Fülöp László táncos, Molnár Csaba táncos, a Dányi-Molnár-Vadas tánctrió, Czitrom Ádám és Porteleki Áron dob-gitár duó, a Hodworks és a Radioballet (tánc), a STEREO Akt és a Táp Színház. A kávézóban Simkó Beatrix és Dömölky Dániel Hangbank című interaktív, helyspecifikus üzenetrögzítője hallható, a Trafó Galériában Kis Róka Csaba Weltschmerz című kiállítása látható.

 
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.