Pofán vág

Ez egy antiútikönyv. Az eredeti címe Elrontott Japán lett volna, és Japánnak arról a rejtett oldaláról szól, amit csak azok ismerhetnek meg, akik hosszabb időt töltöttek ott. A szerző 17 évet, mégis olyan provokatív, mintha direkt a japán sztereotípiáinkra utazna.

Ferber Katalin jóval tovább élt és tanított (japán gazdaságot, illetve társadalomtörténetet) japán diákjainak annál, hogy kívülállónak tarthassuk. A könyve végül nem regény lett, hanem a szociálpszichológia és az életrajz keveréke a racionális és érzelmi határvidékén. A fukusimai atomkatasztrófa után a csalódottság akkorára nőtt a szerzőben, hogy a katasztrófát övező sumákolást, elhallgatást és hazugságokat érzékelve japán férjével úgy döntöttek, felszámolják addigi életüket Japánban, és végleg Berlinben maradnak.

Először úgy tűnik, Fukusima kapcsán elsősorban kritikai elemzést kapunk arról, Japánban hogyan kezeltek egy ilyen társadalmi kataklizmát, először hogyan bagatellizálták, majd hogyan gyártottak a sajtó aktív segítségével egyre súlyosabb hazugságokat. A társadalmi technika – hogyan különítették el, majd bélyegezték meg aztán az áldozatok kisebbségét a többség érdekében – azonban modellé válik. Amit Ferber Katalin mond a kirekesztésről és az áldozatnak, bűnbaknak kiválasztott kisebbségek folyamatos társadalmi szükségéről, az gyakran túl sarkos és indulatosan túlzónak tűnik. Olvasás közben sokszor fel is tettem magamnak a kérdést: nem viszi-e túlzásba?

De a könyv nemcsak egy atomerőmű-baleset elemzése, hanem két sors, az ötvenes-hatvanas éveikben találkozó feleség és férj találkozásának az elbeszélése is megrázó családtörténettel – és a férj történetesen atomkutató is. Kilökött apácából lett anya, kései szerelem, betegség, újrakezdés a világ másik felén, ahol semmi sem az, aminek látszik, társadalmi és magángyőzelmek és vereségek állandó párhuzamossága… végül zavarba ejtően kemény élve boncolás lesz ez sok drámai határhelyzettel.

És hiába Japán kapcsán ismerjük meg a kirekesztés kíméletlen társadalmi technikáját, nekünk Közép-Európában ez túlságosan és gyanúsan ismerős. Különösen így, a kívülről érkezett menekültek és a belülről nyomorgatottak egymásra uszítása idején.

FERBER KATALIN: AZ ELÁRULT JAPÁN Kiadó: Kalligram, 263 oldal, 3000 forint

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.