Plusz 1,1 milliárd az Erkelnek

A 2013-as évre 1,1 milliárd forint plusztámogatást kap az Operaház az Erkel Színház működtetésére – jelentette be hétfőn a kultúráért felelős helyettes államtitkár, Hammerstein Judit a dalszínház társulati ülésén.

1,1 milliárd forint plusztámogatást kap az Operaház az Erkel Színház idei működtetésére – jelentette be ma a kultúráért felelős helyettes államtitkár, Hammerstein Judit a dalszínház hétfői társulati ülésén. Ez az összeg beépül az Opera költségvetési forrásai közé. A tavalyi 5,9 milliárd forintos állami támogatáshoz képest az idén már 6,6 milliárddal gazdálkodhattak (plusz a felújításra fordított pénzzel), ebből 700 millió jutott az Erkelre. Erről azonban korábban is tudni lehetett, hogy nem elegendő: szolid számítások szerint is évente 3,5 milliárdból működtethető az újranyitott ház. Nyilvánvalóan ezért is kap a 2013-as évre 1,1 milliárd forint plusztámogatást az intézmény, s ez beépül az Opera költségvetési forrásai közé.

A modernizációjának utolsó szervezeti lépéseihez érkezett a Magyar Állami Operaház, a fenntartó minisztériumnak jóváhagyásra nyújtotta be új szervezeti és működési szabályzatát. Ez nemcsak a vezetői struktúra átalakítását tartalmazza, hanem az Erkel Színház újranyitásához és üzemeltetéséhez kapcsolódó feladatokat is. Az EMMI által elfogadott, és szeptember 5-én hatályba lépett új SZMSZ-nek megfelelően átalakított menedzsmentben a főigazgató-helyettesi (ügyvezető igazgatói) feladatokat dr. Főző Virág látja el, míg eredményesen nem zárul a pályázat.

Megállapodást kötött a dalszínház augusztus 23-tól Halász Péter karmesterrel a fő-zeneigazgatói teendők megbízotti ellátására. Kinevezése szintén addig tart, míg a pályázat sikeresen nem zárul, legfeljebb egy évig.

Az új vezetői struktúrában művészeti igazgatói, valamint az ügyvezető igazgatói feladatkört vezetnek be. Ezeket is megpályáztatja az Opera. Az átmeneti időszakban a műszaki igazgatói feladatokat megbízottként Mozsár István látja el.

A korábbi, eredményes pályázatokat követően július 1-jétől öt évre Solymosi Tamást a balettigazgatónak, dr. Turkovics Monikát a marketing- és kommunikációs igazgatónak, Simon Bélát augusztus 1-jétől a zenekari igazgatónak nevezte ki Ókovács Szilveszter főigazgató.

A korábbi megbízott fő-zeneigazgató, Héja Domonkos elfogadta az Operaház öt évre szóló vendégkarmesteri szerződési ajánlatát –  Kodály Zoltán Háry János című daljátékának lemezfelvételéről szóló szerződése mellett. 

A főigazgató alatti szinten hét igazgató (főigazgató-helyettes /ügyvezető /; gazdasági; fő-zeneigazgató; balettigazgató; művészeti igazgató; műszaki igazgató; marketing- és kommunikációs igazgató) irányítja a következő öt évben annak az évi megközelítőleg hétszáz programnak a végrehajtását, amely mellett az Opera új Műhely- és Próbacentrumának felépítése és az Andrássy úti épület részleges felújítása is napirenden lesz.

A délutáni társulati ülésen, a 75 éves Berczelly István köszöntése után kitüntetéseket adtak át. A Magyar Állami Operaház Örökös Tagja és Mesterművésze címet Csikós Attila díszlettervező vehette át Szinetár Miklós címzetes főigazgatótól. Posztumusz Örökös Tag lett Bartha Alfonz magánénekes és Járay József magánénekes. Simándy József emlékplakettet vett át Horváth István magánénekes, Melis György-díjat pedig Temesi Mária magánénekes.

A dr. Ádám Tibor és felesége által alapított Juventus-díjat Sáfár Orsolya magánénekesnek és Lakatos Péter kürtművésznek ítélték. A dr. Mándi Andor és felesége által alapított díjat pedig Baráth Emőke magánénekes vette át. Vágó Nelly-emlékérmet kapott Horváth Katalin díszlet- és jelmeztervező.

Az év énekkari művésze Halász Ferencné Bognár Erzsébet és Takács András lett. Az év zenekari művészei: Baráti Eszter csellóművész és Nyári László nagybőgőművész. Az év kartáncosai: Antal Tünde és Morvai Kristóf. Vasfüggöny-díjat vett át Fényes Péterné női fodrász és Krusch Antalné balettöltöztető. A Pless László emlékére létrehozott alapítvány Fekete Valéria korrepetitort tüntette ki, a Ráday Sári Alapítvány Ambrus Imre címzetes magánénekesnek ítélt elismerést. „Az előadásokért”-emlékérmet Karczag Márton főemléktáros és Rzezách Sándor fővilágosító vette át.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.