Placido Domingo megint eljön Pécsre

Placido Domingo a párizsi magyar nagykövetségen megerősítette: augusztus 3-án ismét szabadtéri koncertet ad Pécsen az Operalia nemzetközi énekverseny gálaműsorában. Döntésében az is fontos szerepet játszott, hogy Pécs 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz.Videó

Plácido Domingo legújabb párizsi bemutatója alkalmából a magyar nagykövetségen rendeztek fogadást kedden este a világhírű operaénekes tiszteletére. A mester megerősítette: augusztus 3-án ismét szabadtéri koncertet ad Pécsen az Operalia nemzetközi énekverseny gálaműsorában - tájékozatta az MTI-t Haller Dóra, a Párizsi Magyar Intézet sajtóreferense.

Az operaénekes a Cyrano de Bergerac című opera bemutatójára érkezett Párizsba, amelynek címszerepét énekli a Théâtre du Chatelet-ban. A kevesek által ismert Franco Alfano-mű bemutatója óriási sikert aratott: a mestert többször tapsolták vissza, csakúgy, mint tavalyi pécsi fellépésén.

Többek között ez utóbbi tapasztalat miatt választotta az énekes Magyarországot az 1993-ban általa életre hívott Operalia nemzetközi énekverseny helyszínének, amelyre London, Moszkva és Monaco is pályázott - emlékeztetett Magony Zsolt, a Megakoncert társproducere, Plácido Domingo magyarországi fellépéseinek szervezője.

Domingo döntésében az is fontos szerepet játszott, hogy Pécs 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz. Ugyanakkor azt is fontosnak tartja, hogy Budapest is képviseltesse magát a nemzetközi énekversenyben, amelyet először rendeznek Közép-Európában. Az Operalia középdöntőjét így Pécsett, a döntőt pedig Budapesten rendezik meg idén nyáron. Az énekversenyen folyamatosan jelen lesz Domingo, aktívan részt fog venni a versenyzők felkészítésében, valamint ő dirigálja a verseny döntőjét augusztus 1-jén a Magyar Állami Operaházban.

Az Operaliát 1993-ban azzal a céllal alapította Plácido Domingo, hogy felhívja a figyelmet a legtehetségesebb mai operaénekesekre, és díjazza munkásságukat. A versenynek olyan sztárok köszönhetik karrierjüket, mint José Cura, Rolando Villazón vagy Elizabeth Futral. Idén csaknem 1400-an jelentkeztek a versenyre, köztük 50 magyar aspiráns is található. A fiatal énekesek több mint 30 országot képviselnek, a magyarok közül még soha nem neveztek be annyian, mint az idén.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Az intézet tájékoztatása szerint a fogadáson Domingo kiemelte: nagy rajongója a magyar operaénekeseknek, Rost Andreának, Marton Évának, Ilosfalvy Róbertnek. Arra is emlékeztetett, hogy tavaly Québecben Szemerédy Károly volt az Operalia harmadik helyezettje.

Placido Domingo
Placido Domingo
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.