Piranesi Pakson

Az itáliai rajzművész, rézmetsző, építész Giovanni Battista Piranesi műveiből nyílik kiállítás csütörtökön a Paksi Képtárban. Piranesi a kora barokk különleges alkotóművésze: egy személyben volt építész, képzőművész, tervező, régész, rekonstruktőr.

Az antik Róma műemlékeiből, építészeti maradványaiból rekonstruálta egyrészt az ő szerinte hajdan volt állapotot és felmérte azt, ami a XVIII. századi Rómára jellemző volt, s egy páratlan látképsorozatot készített - jellemezte Kőnig Frigyes festőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora Giovanni Battista Piranesit.

A művész 1720-ban született egy kőfaragó mester fiaként. Az ókori Róma és környéke épületeit ábrázoló nagyméretű rajzaival öregbítette Róma hírnevét, ösztönözte a klasszikus korszak régészeti kutatását és a klasszicista stílusirányzat kialakulását. A művész napjainkig tartó ismertsége elsősorban az 1745 és 1750 között készített grafikai sorozatának köszönhető. A Carceri - Börtönök tizenhat kartonból áll.

A francia akadémia ösztöndíjasaival közösen dolgozott egy Rómáról készülő kis emléklap sorozaton, amely 1745-ben Varie Vedute di Roma Antica e Moderna címmel jelent meg: 137 rézkarc az antik és a korabeli Rómáról. Piranesi műveiből ugyanezzel a címmel nyílik kiállítás a Paksi Képtárban.

A rektor elmondta, hogy Stróbl Alajos, aki a képzőművészeti egyetemen tanított egykor, az intézménynek ajándékozta a birtokában lévő Piranesi műveket. Ez Magyarország legteljesebb Piranesi gyűjteménye, amelyből egy válogatás kerül a Paksi Képtárba.

A Paksi Képtár tárlatát június 6-ig láthatja a közönség.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.