Pincében talált Rauscher-képek egy esztergomi tárlaton

Három, eddig lappangó Rauscher György-festményt is bemutatnak Esztergomban, a Duna Múzeum Európai Közép Galériájában szerdán délután nyíló Rauscher-kiállításon.

A kiállítás előkészítése dr. Zsembery Dezső magángyűjtő kezdeményezésére indult meg. Rauscher György 1902-ben Dorogon született. Édesapja, dr. Rauscher Zsigmond Dorog község bányaorvosa volt. Rauscher György alig egyéves volt, amikor családja Komáromba költözött. A rajzolás, festés alapjait a komáromi Bencés Gimnázium tanulójaként tanárától, Harmos Károlytól tanulta. Érettségi után tanulmányainak első állomása az 1920-as tanévben a bécsi „Akadamie der Bildenden Künste",majd a budapesti Képzőművészeti Főiskola lett, ahol 1921–23 között Réti István tanítványa volt.

Rauscher György: Szerelmespár
Rauscher György: Szerelmespár
A szerző felvétele

Budapesti tanulmányai után 1923-ban az olasz Riviérára, majd később Párizsba utazott. 1926–27-ben Budapesten, 1928–30 között pedig Berlinben élt, ahol a Scherl kiadó számára dolgozott. Megnyerte a Sport im Bild címlappályázatát, s ennek eredményeként a kiadvány állandó illusztrátora lett. 1930-ban Párizsból lappangó betegséggel tért haza, majd rövid tátrai kezelés után 1930-ban Rév-Komáromban hunyt el.

Alkotásainak most nyíló, átfogó tárlatához a Petőfi Irodalmi Múzeumból és a komáromi Klapka György Múzeumból is kölcsönöztek képeket. A Klapka Múzeum igazgatója jelezte a rendezőknek, hogy további három Rauscher-festményről is tudomásuk van. A három kép közül kettőt – a „Halotti tor" és a „Férfi portré" címűeket – egy korábbi, Rauscher munkásságát bemutató katalógus alapján könnyen és biztosan be tudtak azonosítani. A „Halotti tor" a vászon hátulján található cédula alapján feltehetően szerepelt az 1920-as években a Nemzeti Szalon kiállításán is. A harmadik kép, a „Szerelmes pár" című alkotás a képeket megtaláló Zsembery Dezső műgyűjtő számára is újdonság volt.

A pozsonyi gyűjtő a képeket egyébként egy szlovákiai ház pincéjében találta, és csak a restaurálás után derült ki számára, hogy Rauscher-műveket vásárolt. A három kép – Rauscher életművének jelentős alkotásaival együtt – a Duna Múzeumban kerül a nagyközönség elé az április 29-én 17 órakor nyíló tárlaton.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.