Pilinszky továbbél a Gödörben

A Faludy 100 nem futóverseny volt, hanem fesztivál. A tavalyi program szervezői idén Pilinszky Fesztivált rendeznek október 6-án a Gödörben. Nágel Kornél grafikus- és Turek Miklós színművész, a Faludy emlékest kiötlői ismét választottak egy alkotót, akinek kíváncsiak a hatására a kortárs kultúrában.

Emlékkoncertek esetén állandó veszély a múltba révedés. A letűnt nagyságok felidézése, a jelen tökéletes feledése az unalmas esték tuti receptje. A Gödör klub programja azért reménykeltő, mert bár vitatkozhatunk a programválogatással, és hogy a fellépők vajon mennyiben tekinthetőek Pilinszky szellemi örököseinek, a cél ezúttal mindenképpen a jelen tanulmányozása, a költő ma is élő hatásának vizsgálata a kortárs zenei és képzőművészeti világban.

KosborTrio
KosborTrio

Az apropót Pilinszky születésének kilencvenedik, halálának harmincadik évfordulója adja. A legelső fellépő Hobo, aki a tavalyi Faludy 100 fesztiválon is szerepelt. Úgy látszik egyszerre tekinthető Faludy- és Pilinszky-követőnek, persze könnyű annak, aki verseket zenésít meg. Turek Milós szintén több költőhöz kötődik. Korábbi vers-estjei között az a József Attila is szerepel, aki nélkül Pilinszky költészete valóban nem képzelhető el. Turek Miklós egyébként igen elhanyagolt műfajt, a versszínházat űzi, amellyel az ország iskoláit és irodalomóráit is járja.

Náger Kornél Pilinszky-ihlette tusrajzaiból kiállítás, a fesztivál napján pedig megnyitó lesz. A képzőművész – ahogyan a már említett alkotók, Hobo vagy Turek Miklós – szintén többször választ költőket inspirációs forrás gyanánt, kiállításán Pilinszky-ihlette tusrajzok láthatóak majd. Az estét a Szabó Balázs Band és a Fantazio koncertje zárja, amely zene stílusát a banda tagjai a dzsessz, a reggae és az elektromos ritmusok határvidékére teszik.

Pilinszky elsősorban és legfőbbképpen lírikus volt, de melléktevékenységéből, a kritikákból tökéletesen kirajzolódik azoknak a kortársainak és klasszikusoknak a névsora és ízlésvilága, akik közel álltak hozzá. Hogy a Gödör fellépői beleillenének-e ebbe a sorba, pilinszkysek-e vagy csupán tisztelgők, az csak akkor derülhet ki számunkra, ha elnézünk oda október hatodikán, este hétkor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.