Philips magnó 6000 dollárért

Legalább 6000 dollárért találhat gazdára a dallasi Heritage aukciósház decemberi árverésén egy hordozható magnó, amely a hatvanas évek elején még ismeretlen Beatles együttes 1962-es hamburgi fellépését rögzítette.

A Philips márkájú hordozható magnó nagy szerepet tölt be a Beatles történetében, mert ezzel rögzítették a hamburgi Star Clubban azt a felvételt, amelyből később a gombafejűek első élő albuma készült Live! At The Star-Club, Hamburg, Germany címmel.

A hangfelvevő Ted "Kingsize" Tayloré volt, a liverpooli Kingsize Taylor and the Dominoes zenekar vezetőjéé. A két csapat egy időben játszott a Star Clubban. Taylor John Lennon engedélyével készítette a felvételt egy plafonra szerelt mikrofon segítségével, a készítés pontos dátuma nem ismert. A felvétel évekig nem került elő, majd Brian Epstein, a Beatles menedzsere rossz minőségére hivatkozva elutasította Taylor javaslatát az album kiadására. Ám végül az 1970-es években mégis megjelent a koncertfelvétel.

A Heritage Auctions december 6-i árverésén együtt árverezik el a Philips magnót egy mikrofonnal is rendelkező Grundig hordozható magnóval, amely szintén Taylor tulajdonában volt, azt a felvétel megszerkesztésére használta. A csomag részeként eladásra kínálják az Epsteinnek bemutatott felvétel másolatát, és a végül kiadott koncertalbum két példányát is - írja a hirado.hu.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.