A barbár célba ért

Péterfy Gergely Kitömött barbár című regénye kapta az Aegon Művészeti Díjat. Az épp tíz éve kiötlött mű így rímelt a kerek évfordulóhoz érkezett rangos elismeréshez.

Kiváló korismeret, a Kazinczy iránti szeretet, és a remek áthallások – dióhéjban ezekért nyerte el Péterfy regénye a díjat, indokolta Szegedy-Maszák Mihály, a zsűri elnöke. Hiszen a Kitömött barbár nem csupán a magyar jakobinusok korának szempontjából érvényes mű.

Az előzetes várakozások Dragomán György és Péterfy szoros versenyét jelezték, maga a díjazott is Dragománt várta az első helyre, árulta el lapunknak. Ám az sem lett volna meglepő, ha nevető harmadikként Závada Pál nagyregénye vagy Szilasi László műve viszi el az elismerést. Szegedy-Maszák szerint az odaítélés során 3-4 könyv emelkedett ki a tízes listából, ám a zsűri (Bazsányi Sándor kritikus, Károlyi Csaba, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, Keresztesi József, Nagy Gabriella, Reményi József Tamás kritikusok és Saly Noémi irodalomtörténész) mindenképpen konszenzusra törekedett.

– Gyakorlott hosszútávfutó vagyok, de mára nagyon elfáradtam: talán most épp értem be a célba – mondta Péterfy, akinek egy Budapest melletti parkolóban, mert épp úton volt egy egri író-olvasó találkozóra, árulták el, hogy idén övé lesz a legnagyobb civil irodalmi elismerés. Az erről forgatott kisfilm igazi és roppant szimpatikus íróörömet rögzíthetett. Persze a vidámkodás a sajtótájékoztatón sem maradt el, a Facebook-függő Péterfynek csak egy kérése volt a szervezőkhöz: készíthessen egy szelfit a bejelentést követően, amit szinte azonnal ki is posztolt.

A díjat azért is tartja roppant fontosnak, mert kizárólag az esztétikai ízlés döntött, az odaítélőket nem befolyásolta semmilyen külső, ide nem illő erő. Arra a kérdésre, hogy mennyiben befolyásolja majd az írói felfogását az elismerés, így válaszolt: semennyire, túl öreg vagyok én már ahhoz, hogy azon gondolkodjam, mit kellene másként csinálnom, mondta a 49 éves szerző. Lapunknak elárulta, mivel rettentően hiú, és vágyik az elismerésre, így nagyon örült a díjnak, s főleg annak, hogy emiatt olyan olvasók bizalmát is felkeltheti, akik egyébként nem érdeklődtek volna iránta. Bár a harmadik kiadásához érkezett regény már így is roppant népszerű volt a szakma és az olvasók körében.

A tízéves díjra eddig háromszázmillió forintot költött a biztosító, árulta el Zatykó Péter, az Aegon elnök-vezérigazgatója, és nagyon nagy öröm, hogy a válság hét szűk esztendejében sem kellett megválniuk tőle. Azt is kiemelték, hogy az Aegon sosem pontszerűen képzelte el az irodalom támogatását, hanem a folyamatos népszerűsítést tűzte ki célul. Így továbbra is megőrzik eddigi pályázataikat és programjaikat. Idén egy kötetben mutatják be az eddigi tíz díjazottat, és portréfilmeket is forgattak velük, amelyekből részleteket mutatnak majd be a gálán. Együttműködnek a Margó Fesztivállal, ahol az eddigi hagyományok szerint önálló esttel mutatkozik be a díjazott. Az elismerést az április nyolcadikán, a Katona József Színházban megtartott irodalmi esten adják át.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.