Pénzlakás Szentendrén

A pénz a városi ember számára gyakran az építkezés egyetlen alapanyagának tűnik. Mintha nem is a téglából épülne a lakásunk, hanem a banknak fizetendő részletekből. Erre hívja fel a figyelmet Lénárd Anna és a Földes és Társai Építésziroda Részlet Kérdése című kiállítása.

A Vajda Lajos Pinceműhelyében, Szentendrén egy budapesti, Blaha Lujza tér környéki, 38 négyzetméteres új építésű lakás félkész falait építették fel az alkotók. Az installáció három tonnányi érvénytelen vagy megrongált bankjegy törmelékéből készült. Ezek az anyagok ma már értéktelenek, könnyen hozzáférhető szemétnek minősülnek, de egykor éppúgy nehéz volt hozzájutni, mint a ma értékes pénzhez.

Az „pénzfal" kiegészítő fele maga a kiállítótér, egy törökkori, terméskőből és téglából épített tágas borpince szerb kereskedők egykori otthona alatt. Ebben a megduplázott térben két kor rétegződik egymásra - mondják az alkotók. A két életteret két eltérő társadalmi állású és vagyoni helyzetű embercsoport lakta be. Két különböző életminőség jelent meg a falak között. A helyszínen dől majd el, hogy a modern, ötletes installáció és a négyszáz éve ott álló architektúra hogyan reflektál egymásra.

A kiállítás megnyitója július 10-én, pénteken 18 órától lesz, ezután július 11. és 26 között tekinthetik meg az érdeklődők, péntekenként 13-17 óráig, szombaton és vasárnap 10-17 óráig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.