Paulo Coelho és Ken Follett is Frankfurtba ment ma

Minden korábbinál nemzetközibb kiállítói sereglettel nyílt meg tegnap a világ legnagyobb könyvszakmai találkozója, a 66. Frankfurti Könyvvásár, ahol az idén Finnország a díszvendég, ezért a finn irodalmat 60 szerző képviseli. A könyvvásárra időzítve 130 kötet jelenik meg német nyelven az észak-európai országból.

A vasárnapig tartó vásárra 280-300 ezer látogatót - olvasót és szakmabelit - várnak. A kiállítók csaknem háromezer rendezvényt szerveztek nekik. A programok ma kezdődnek és minden napra jut több világsztár.

Ma például bemutatja új - magyarul Az örökkévalóság küszöbén címmel megjelent - kötetét Ken Follett, aki az Évszázad-trilógia befejező részéhez a magyarországi rendszerváltás történetét is tanulmányozta és szerepel a kötetben Németh Miklós volt miniszterelnök is. Ugyancsak szerdán lesz Frankfurt vendége a kereskedelmi statisztikák alapján legsikeresebb brazil író, Paulo Coelho, aki a vásár üzleti klubjában az igazgatóval, Jürgen Boosszal beszélget a könyvek világának jövőjéről.

A vásáron száz országból 7000 kiállító vesz részt, ami 3 százalékkal kevesebb, mint tavaly. A csökkenés a könyvpiaci koncentráció következménye. A rendezvény minden korábbinál nemzetközibb, a német kiállítók aránya már csak 35 százalékos.

A frankfurti könyvvásár a szakma fejlődését meghatározó trendek bemutatására törekszik, ami a kiállítók és szponzorok, támogatók összetételében is tükröződik. A könyvszakma eddigi legmélyebb átalakulásának, a nyomtatott könyvek és a digitális kiadványok világának összeolvadásának jele, hogy számos kiállító - köztük sok ázsiai cég - nem is nyomtatott könyvekkel foglalkozik, hanem mobil eszközökön olvasható kiadványokkal vagy videojátékokkal, filmekkel. Az átalakulást jelzi az is, hogy az egyik fő szponzor - az úgynevezett innovációs partner - a leginkább az okostelefonokról és táblagépekről ismert Samsung, az egyik kiemelt partner pedig a főleg számítógépeket és nyomtatókat gyártó Hewlett-Packard (HP).    

Magyarországot a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) képviseli nemzeti standdal. Az MKKE közleménye szerint a társkiállítókkal együtt 800, külföldön is figyelmet érdemlő magyarországi és határon túli újdonság bemutatásával adnak képet a magyar könyvkiadás aktuális terméséről, hangsúlyosan bemutatva a magyar irodalom, a gyermekkönyvkiadás és a társadalomtudomány kínálatát.

A magyar megjelenés másik fő koordinátora a Balassi Intézet stuttgarti kulturális intézete, amely irodalmi programokat is szervez. A szerző részvételével mutatják be a többi között Bán Zsófia Amikor még csak az állatok éltek című munkájának és Tóth Kinga költő All machine című kötetének német kiadását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.