Paszuly-búcsú a Ferencvárosban

Koncertdömping, stand up comedy, vásári mulatság, borfesztivál és családi programok sokasága – az idén ezzel ünnepli a budapesti Ferencváros több mint másfél évszázados hagyományát, a Ferenc-napi búcsút október 7. és 9. között. A fesztiválszámba menő rendezvénysorozatot – amely a Bakáts téri templom védőszentjéről, Assisi Szent Ferencről kapta „hivatalos” nevét – korábban „paszuly-búcsúnak” becézték az ünneplők.

A kerületi önkormányzat segítségével egy egész hétvégére színes kulturális forgatag költözik a Rádayba, a templom köré, de nemcsak: a templomba is. Szüreti időszak lévén boros rendezvények is lesznek, az Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál (korábban: Budapesti Őszi Fesztivál) jóvoltából pedig kortárs- és népzenei koncertek várják a városrészbe látogató érdeklődőket péntektől vasárnapig.

A „ráhangolódás” 7-én délután kettőkor kezdődik a Bakáts téren, ahol Mesterek utcája, Kultúrkorzó, Gyerek-liget és Zenetornác csábítja az érdeklődőket. A Ráday utcában azonban már kicsivel előtte, délben elkezdődik a Humor & Borfesztivál-szódával, s el is tart egészen este tízig. A Bakáts téren felállított színpadon eközben fellép a Hétrét Együttes, a Dumaszínház képviseletében Litkai Gergely nevettet majd, hétkor pedig hivatalosan is kezdetét veszi a Ferenc-napi búcsú, amelyet a kerület polgármestere, Bácskai János nyit meg. Rögtön ezután a Benkó Dixieland Band ad szabadtéri koncertet. Este fél kilenctől az Assisi Szent Ferenc plébánián Liszt-reflexiók címmel a komponista nevét viselő zeneművészeti egyetem zeneszerző szakos hallgatóinak műveiből adnak hangversenyt az intézmény diákjai

Szombaton a Ráday utcában ismét a humoré és a boré a főszerep délelőtt tíztől este tízig. A Kálvin Udvarban 13 órakor népzenei kertünnepély várja a kicsiket, meg a nagyokat is persze: a koncertek, hangszerbemutatók, foglalkozások mindenkinek szólnak. Az asztali borozgatás azért már korhatáros. Fellép a Khamoro, a Di Naye Kapelye és a Tükrös Zenekar.

Közben a Bakáts téri színpadon is zajlik majd az élet: a Csillagszemű táncegyüttes után a Ferencvárosi Roma Zenekar játszik, őket a Szecsőke táncegyüttes és a Sepsiszentgyöürgyről érkező Fabatka trió követi. A Lipa táncegyüttes után újfent stand up következik Hadházi László celebrálásában, fél öttől pedig Bognár Szilvia és zenésztársai adnak gyerekkoncertet Csintekerintő címmel. Este hétkor pedig Pál István Szalonna és bandája lép fel autentikus népzenével és feldolgozásokkal

Az Assisi Szent Ferenc plébánián este nyolckor Márkos Albert Hang hangba hull és hangot kerget című estje látható-hallható, amely Czesław Miłosz szövegeit interpretálja a zene nyelvén. A csellista segítségére lesz Laborfalvy Soós Béla, Maciej Adamczyk és az Accord Quartet.

A vasárnap a szokásos Bakáts téri programokkal kezdődik délelőtt tízkor, a színpadon fellép a Peck-up, amely régi rock and roll dalokat csakúgy játszik, mint a 90-es évek slágereit vagy éppen napjaink legjobb zenéit. Délben Adri énekel, akinek Szinglik éjszakája című első kislemezét szerették a rádiók zenei szerkesztői, meg a filmesek is: az azonos című mozi főcímdala volt a szám. Ezután a Butterfly Effect lép fel, akiknek zenéjében keveredik a hip-hop, a zsidó-, a magyar népzene, és a jazz Magyar Bori, Vázsonyi János, Kardos Dániel és MC Busa jóvoltából.

A Cabaret Medrano a balkáni és latin dallamok, a tangó és a népzene, a free jazz és a sanzon, a ballada és a rock’n’roll elemeit vegyíti, az utánuk következő Papa Jazz Seven pedig tiszta jazzt játszik majd, igaz, annak különböző ágazatiból épül fel a repertoár. Este hétkor Caramel zárja a szabadtéri színpad programját.

Az Assisi Szent Ferenc plébánia azonban tartogat még meglepetést: fél kilenctől a 4 Free Birds, vagyis négy remek énekesnő ad kísérleti a capella  koncertet. A kvartett tagjai Fábián Juli, Tóth Evelin, Gaya Arutyunyan és Molnár Emese. Záróakkordnak éppen nem utolsó…

A fesztivál teljes programja ide kattintva böngészhető

A Benkó Dixieland Band pénteken este hétkor lép fel
Benkóék egyszer fent, egyszer lent...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.