Passzívház-győzelem

Két díjat is nyert az angyalföldi százlakásos passzívház. Az átlagon felüli minőség mellett a környezettudatos építészeti szemlélet okán érdemelte ki az elismerést. 

A XVII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton a FIABCI Magyar Tagozata és a Magyar Ingatlanszövetség I. díját, valamint a környezettudatos építés kategória első díját a XIII. Kerületi Önkormányzat nyerte el a 100 lakásos passzívházzal. A díjakat dr. Tóth József polgármester vett át.

A pályázaton sok kitűnő fejlesztés vett részt, a projektek az öt bírálati szempont többségében átlagon felüli minőséget képviseltek. Az idei pályázaton először volt lehetőség arra, hogy a környezettudatos építés szempontjait is értékeljék a pályázatot támogató Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének segítségével – emelte ki köszöntőjében Gönczi László, a Nívódíj Pályázat zsűrijének elnöke a díjátadón.

Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Az indoklás szerint az első díjat nyert Passzívház a környezettudatos hazai építés kiváló példája. „A passzívház egy olyan komplex tervezői szemlélettel kialakított épület, amelynél már a tervezés során olyan megoldásokat alkalmaznak, amelyek az épület hőveszteségét minimalizálják, az épület hőnyereségét maximalizálják, figyelembe veszik és hasznosítják a belső hőforrások energiáját. Az épület energiafogyasztási szempontból kiemelkedően úttörő beruházás, az első nagyléptékű minősített passzívház Magyarországon és a környező közép-kelet-európai régióban. Az épület rendelkezik a »Darmstadt Passivhaus Institut« általi minősítéssel."

A lakók visszajelzése is egyértelműen pozitív, elsőként a jó komfortérzetet emelve ki. A nyári időszakban az árnyékolók használatával még a legnagyobb melegben sem emelkedett a lakásokban a hőmérséklet 25-26 fok fölé. Az épületbe nincs bekötve a gáz, nincsenek kazánok, kémények. A belső udvar felé az épület a közösségi, nyüzsgő, színes oldalát, míg a kertek felé a nyugodt arcát mutatja. 

Az 1951-ben alakult párizsi székhelyű FIABCI 60 országban működik, és a világ tízezer neves ingatlanszakértője alkotja a tagságát. A FIABCI World Prix d'Excellence 1992. évi első kiadása óta öt kontinens 35 országa szerzett kategóriagyőzelmet, vagy kapott különdíjat.

Korábban a kerületből 1997-ben a Duna Plaza bevásárlóközpont II. díjat, 1998-ban a Rendőrségi Igazgatási Központ (rendőrpalota) III. díjat, 2001-ben a WestEnd Business Center a Gazdasági Minisztérium különdíját, 2003-ban a III. díjat a Budapest XIII. Kerület Polgármesteri Hivatal bővítése, a Magyar Ingatlanszövetség különdíját a Lehel Csarnok
nyerte le. 2004-ben a FIABCI Prix d"Excellence nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázatán Houstonban a Kereskedelmi létesítmények kategóriájában különdíjas lett a Lehel Csarnok. 2008-ban Magyar Ingatlanszövetség különdíjasa lett a Gateway Office Park (jelenleg a Magyar Posta bérli). 2012-ben a Lakásvásár Médiacsoport különdíját nyerte el a Radnóti Miklós Művelődési Központ, 2013-ban a III. díjat a Budapesti Építész Kamara különdíját kapta a Green House Irodaház (Kassák Lajos u.), majd a következő évben, 2014-ben Luxemburgban a Nemzetközi pályázaton, Irodaház kategóriában az I. díjat nyerte el. Ez évben az ÉVOSZ különdíját, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete és az Irodakereső.hu különdíját a Futureal Development Holding Ingatlanforgalmazó Kft. a VISION Towers pályaműért kapta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.