Párizsba is elér a Rómer-emlékév

Tudományos konferencia és vándorkiállítás is szerepel a Rómer Flóris-emlékév programjai között - jelentette be Visy Zsolt, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Kulturális Szakbizottságának elnöke hétfő délután Budapesten.
A magyar régészet és műemlékvédelem tudományos művelésének kétszáz éve született megalapozójának és első nemzetközi hírű művelőjének emléket állító programsorozat részeként október 7-én tartanak tudományos tanácskozást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

A régészeti és művészettörténeti szekcióra osztott egynapos konferencián magyar kutatók fognak előadni Rómer Flóris munkásságáról, így többek között a magyar tudományosság intézményesülésében betöltött kiemelkedő szerepéről és az általa szervezett első magyarországi nemzetközi ősrégészeti konferenciáról is. A tanácskozás anyagából a tervek szerint egy konferenciakötet is készül.

A konferencia mellett a programsorozat részeként a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumnak az emlékévre elkészült Szóval, tettel című vándorkiállítása a magyarországi helyszínek - többek között Biharkeresztes és Budapest - mellett angol nyelvű változatban el fog jutni december elején az UNESCO párizsi székházába is, ahol a szintén idén ünnepelt Semmelweis Ignácra emlékező tárlattal együtt lesz látható - emelte ki Visy Zsolt.

Az eseményen bemutatták Valter Ilona régész - többek között a magyarországi ciszterci kolostorok szakértőjének - Rómer Flórisról szóló új, ismeretterjesztő kiadványát, amelyet Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese méltatott.

Mint fogalmazott, a gazdagon illusztrált, komoly bibliográfiával ellátott, olvasmányosan íródott kiadvány segítségével megismerhető, hogyan vált a német anyanyelvű pozsonyi polgár fia a később Magyarországon számos tudományágat meghonosító tudós szerzetessé, és a szabadságharcért várfogságot is vállaló, szabadulása után bilincseit megvásárló magyar hazafivá.

"Fordulatokban gazdag, kalandregénybe illő történet" - jellemezte Tomka Gábor Rómer Flóris életét.
A főigazgató-helyettes emellett hangsúlyozta azt is, hogy Rómer Flóris munkássága jól példázza, miért fontos a régészetben a különböző humán- és természettudományok találkozása.

"Rómer eredetileg természettudós volt, és talán a természettudományos indíttatású induktív megközelítés segítette abban, hogy mentes maradjon a régészettudományba gyakran beszűrődő történeti prekoncepcióktól" - fogalmazott, méltatva a 19. századi kutató maradandó eredményeket hozó tudományszervező munkásságát is.

A Rómer Flóris élete és munkássága (1815-1889) című kötet kereskedelmi forgalomba nem kerül, a kiadványt különböző kulturális intézmények, múzeumok könyvtáraiban lehet majd elérni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.