Paprikás rapszódia a képregényfesztiválon

"Paprikaszagú gyökereiről", vagyis magyar származásáról is szól Kati Kovács finn író-rajzoló első könyve, a Paprikás rapszódia mely a szombaton megrendezésre kerülő V. Magyar Képregényfesztiválra jelenik meg. A fesztiválon rengeteg más újdonsággal is találkozhatunk, melyeknek listáját és a programot alább közöljük.

Kati Kovács finn író szombati 5. képregényfesztivál díszvendégeként érkezett Budapestre. Mint a nagyapja révén magyar származású szerző a második gyerekét várva rajzolta a Finnországban 1994-ben megjelent és az év legjobb finn képregényének választott Paprikás rapszódiát. Azóta még 11 könyvet rajzolt.

"A történet egy magyarországi látogatásom emlékén alapul, tíz éves voltam akkor. Szüleim három napra küldtek Magyarországra, hogy egy levelezőtársamat, Erikát meglátogassam. Nagyon félénk kislánynak számítottam és sok olyan dologgal találkoztam, ami akkor nagyobb volt nálam. Ezek mind bennem maradtak, hosszú-hosszú évekig; már felnőtt voltam, mikor először elmeséltem a történetet egy barátomnak, aki nem akarta elhinni, mondván, az olyan szürreális, hogy csak kitalálhattam" - emlékezett Kati Kovács a Paprikás rapszódia kapcsán.

Az írónő beszámolója szerint magyar nagypapja 1939-ben érkezett Finnországba és későbbi feleségét megismerve le is telepedett ott. "Elég kicsi voltam még, mikor nagyapám meghalt, de nagyon szerettem" - idézte fel.
Mint Kati Kovács elmondta, a családban soha nem beszéltek magyarul, így ő is csak néhány szót tud. "Gyakran ettünk azonban magyar ételeket, tele voltunk magyar holmikkal, hiszen nagyapám cége jellegzetes magyar termékeket importált Finnországba. Nyaranta mindig eljöttünk Magyarországra, itt találtam az újságokban levelezőpartnereket, mint például Erikát is" - beszélt gyerekkori élményeiről az MTI-nek.

Kati Kovács családjában generációk óta jellemzőek a "furcsa sorsok": nagyapja Magyarországon született és Finnországban halt meg, apja Finnországban jött a világra és Magyarországon hunyt el, míg az írónő Olaszországban találta meg a férjét és ott él már 25 éve.

A fesztivál programja

Helyszín: Erzsébet téri Gödör Klub. Nyitás reggel 10 órakor, zárás este 6 órakor.

Élő képregényrajzolás

10 órától egy helyben ismertetett rövid forgatókönyv alapján kezdenek el dolgozni a jelentkezők. A forgatóköny szerzője Szabó Jenő, tavalyi Alfabéta-díj nyertes. Az előzetes jelentkezés alapján részt vesz a rajzolásban többek között Brazil, Erdélyi Anita, Fórizs Gergely, Fritz Zoltán, Halmi Zsolt, Kemenes Iván, Koska Zoltán, Lanczinger Mátyás, Pilcz Roland, Szilágyi Szilvia és Vincze Nóra. A képregényt délután 3-ig kell befejezni, tetszőleges, de 5 oldalnál nem hosszabb terjedelemben. 13 órakor indul egy második, villámfeladat, az úgynevezett "comic speech", amelyben a preparált kockákba és buborékokba ketten felváltva rajzolnak, folytatnak rögtönzött párbeszédet.A legjobban sikerült képregényeket lefotózzák és délután fél 5-kor kivetítik, értékelik.

Alfabéta 2008

Immár hagyományosan a képregényfesztiválon kerül sor az előző év legjobbjait jutalmazó Alfabéta-díjak átadására. Újdonság, hogy a nyertesekről a szakmai előzsűri jelölése alapján egy független zsűri a fesztivál előestéjén szavaz és az eredményt magán a fesztiválon hirdeti ki. A jelöltekről a www.kepregeny.info honlap főoldalán található részletesebb információ. A jelöltjekkel a Magyar Képregény Akadémia vezetői készítettek interjúkat, ezek a www.kepregenyakademia.hu honlapon olvashatók. A zsűri tagjai: Varró Attila (Filmvilág, Mozinet), Greff András (Magyar Narancs), Birkás Péter (PC Guru), Galgóczi Tamás (ekultura.hu), Nagy Krisztián (Index Geekz blog), Dunai Tamás (Panel, Mûút) és a fesztivál díszvendége, Kati Kovács.

 

Vetítések:

10.00 Dínó király, Bleach és Conan, a detektív epizódok az Animax műsorából

13.30 MOME animációs filmek:

- Hermán Árpád: Büdöske, 2'22"

- Horváth-Molnár Panna: Esti Mese 1'10"

- Glaser Kati: FIN 7'

- Bakos Barbara: Whale Paradise 1'40"

- Bukta Zsolt: Tor 1'38"

- Ringeisen Dávid: Levelek 1:20

- Ruska László: Hullámok 1'

- Mendrei Miklós: Egyedül 8'

- B. Nagy Ervin: Borders 1'

- Ducki Tomek: Életvonal 6'40"

14.00 Largo Winch (108 perc), a Best Hollywood hozzájárulásával

16.00 Kaptár: Bioterror (97 perc), a Fórum Home Entertainment hozzájárulásával

17.45 Silent Hill fanfilm (35 perc)

Színpadi program a kávézóban:

10.15 A PC Guru játékbemutatója

10.45 Bemutatkoznak az Európai Uniós képregénypályázat nyertesei: Kondor Tamás, Orosz László és Gutema Dávid

11.00 Monográfia készült a legismertebb erdélyi magyar képregényrajzolóról. Beszélgetés Rusz Líviával és Dodo Nitával

11.20 Beszélgetés a fesztivál díszvendégével, Kati Kováccsal

11.40 Tájékoztató a Honvédelmi Minisztérium képregénypályázatáról

12.00 Tombola

12.20 Az Alfabéta-díjak átadása 2008 legjobb képregényeinek

12.45 Bemutatkozik a Théba művészeti iskola

13.00 Színezőiskola Haránt Artúrral

13.30 A digitalizáló tábla használata képregényrajzoláshoz. Horváth Henrik előadása

14.00 Tombola

14.20 A Roham kiadó bemutatója

14.45 Így készült a Pernye. Tikos Péter, Szabó Jenő és Felvidéki Miklós prezentációja

15.15 Hogyan rajzoljunk webcomicot? Gépember, Adri és Ross előadása

15.45 Tombola

16.00 A PC Guru játékbemutatója

16.30 Az élő képregényrajzolás értékelése

A fesztiválra bejelentett újdonságok:

Amerikai képregények:

Batman: Hush visszatér 1: Társkeresés - Dilbert: A munka öröme - Kázmér és Huba 5: Bosszú, édes bosszú - Képregényes világtörténet 2: Kína tündöklésétől Róma bukásáig - Pókember: A vadász lelke - Pókember: Az új Bosszú Angyalai?

Európai képregények:

Alexandru Ciubotariu: ÉN története - Guszti 1: Guszti, a tehenek barátja és 2: Guszti történelmet ír - Kati Kovács: Paprikás rapszódia - Lucky Luke 11: A washingtoni férfi - Szörny-tetralógia 3: Párizsi randevú - Tintin 7: A hét kristálygömb és 8: A naptemplom

Magyar szerzõk:

Ács Zsolt-Ábrai Barnabás: Pestblog.hu - Graphit: Múzeum - Panel különszám 2 - Pinkhell 6 - Viorál Andrea: Prince - Roham 8 - Vahan 2 - Vincze Nóra és Hromkó István: Múzeum

Mangák és más keleti stílusú kötetek:

Berserk 4 - Death Note 4 - Démonnapló 4 - Mennyei dallamok 2 - Naruto 7

 

 

Kati Kovacs, a fesztivál díszvendége
Kati Kovacs, a fesztivál díszvendége
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.