Pannónia a zsinagógában

Rost Andrea tágabb szülőföldje jelenik meg Pannon dalok című vasárnapi estjén a Dohány utcai zsinagógában. A program zenei anyagát az énekesnő saját koncepciója alapján Jávori Ferenc, Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás szerezte, az est vendége Bognár Szilvia lesz.

Pannon dalok című műsorát a Pécsi Tavaszi Fesztiválon mutatta be első ízben Rost Andrea. A vasárnapi budapesti koncert előtt az MTI-nek arról beszélt: miért vállalkozott arra, hogy a pannon térség zeneiségét újrafogalmazza - de nem az opera nyelvén.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

"Az energiák átalakulnak az ember pályája során. A kíváncsiság vezetett abban, hogy ismét behatóbban foglalkozzam népzenével, kiránduljak a saját gyerekkoromba, amikor oly gyakran találkoztam ezzel a muzsikával" - mondta a világjáró szoprán.

Eleinte puszta érdeklődésből kezdett az anyag összeválogatásához. "Aztán találkoztam ezekkel a nagyszerű zenészekkel, akik másfajta előadói attitűdöt mutattak meg nekem. Erősen kötött ahogy az operaszínpadon dolgozom, ahogy ott énekelek. Itt pedig fantasztikus szabadságot kaptam, hiszen a népzenének alapvető sajátossága a változatosság, a variabilitás" - tette hozzá a Kossuth-díjas énekesnő.

Rost Andrea három népcsoport különböző karakterén átszűrve rajzol képet a zsinagógabeli koncerten Magyarország és a közép-európai régió zenei hagyományairól. Olyan alkotótársakkal, akik nemcsak jó ismerői, hanem ismert előadói is műfajuknak. A Szokolay Dongó Balázs - Bolya Mátyás szerzőpáros népzenei feldolgozásai, valamint Jávori Ferenc klezmerzenéje sok részletét feltárja ennek a ritka gazdagságú zenei világnak, az archaikus magyar népdaloktól a cigányság dallamain keresztül egészen a klezmerig.

Az énekesnő elárulta, hogy a klezmerzenében az érzelmesség fogta meg. "Vigyáznom is kell, hogy ne én hatódjam meg, hanem a közönség. Gyerekkoromban Szolnokon és környékén sok cigányzenét hallottam, a belőle áradó életöröm maradandó élményem. A magyar népzene is pontosan fejez ki hangulatokat: mulatunk, élünk, elsiratunk, gyászolunk - ez a klezmerben és a cigányzenében is megjelenik és a mi műsorunkban - remélem - gyönyörűen összeforr" - tette hozzá Rost Andrea.

A budapesti műsor kissé eltér a pécsitől. Mint az énekesnő fogalmazott, "képlékeny az anyag, épp az az izgalmas benne, hogy minden egyes koncertre alakul".

Vendégként azért Bognár Szilviát hívta, mert autentikusnak tartja. "Én ugyan próbálom a belcanto vibratóját kivenni a hangomból, és az +operás+ nagy hangerőt csökkenteni, mégsem tudok úgy énekelni, mint ő. Sokat segít nekünk a próbákon Sebő Ferenc, mert tavaszra lemezt is készítünk a Pannon dalokból. A napokban megjegyezte, ha együtt énekelünk gyönyörűen összecseng a hangunk és egy harmadik születik belőle, számomra ez csodálatos eredmény" - hangsúlyozta Rost Andrea.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.