A Panama-iratokból derült ki, kinél van az eltűnt Modigliani-kép

Egy zsidó származású párizsi műkereskedő leszármazottainak állítása szerint a panamai offshore-iratok elvezették őket egy 18 millió fontot (6,9 milliárd forint) érő és annak idején a nácik által ellopott Modigliani-kép jelenlegi birtokosához.
A Mossack Fonseca nevű panamai ügyvédi iroda, amelynek offshore cégalapítási tranzakcióiról nemrég milliónyi bizalmas dokumentumot szivárogtattak ki, állítólag segített elrejteni az Ülő férfi bottal című 1918-as alkotás jelenlegi birtokosának kilétét - írta a The Telegraph.

Az iratok szerint a festmény a világ egyik legjelentősebb műkereskedő-dinasztiája, a Nahmad-család egyik tagja által működtetett galéria tulajdonában van. Oscar Stettiner néhai zsidó műkereskedő leszármazottai szerint a festményt annak idején a nácik kobozták el családjuktól, így ők az alkotás jogos tulajdonosai.

A család nyomát vesztette a festménynek, mígnem az alkotás 2008-ban felbukkant a Sotheby's aukciósház licitjén, amelyen az International Art Center (IAC) nevű vállalat tulajdonaként volt bejegyezve. A panamai offshore-iratok most felfedték, hogy a cég a Nahmad család tulajdona.

Philippe Maestracci, az 1939-ben Párizsból elmenekült Stettiner unokája jelenleg az impresszionista mű visszaszerzésén fáradozik.
A Nahmad család ügyvédjei szerint mivel a vállalat székhelye az Egyesült Államokon kívül van és a festményt nem amerikai földön őrzik, ezért a családot nem lehet beperelni az Egyesült Államokban.

Az International Art Center - amely a Stettinerek szerint csupán fiktív vállalat - állítólag több milliárd font értékben műkincseik ezreit tartja svájci páncéltermekben.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.