Palya Bea: (Egy picit tovább) Nő

Palya Bea énekes, dalszerző, előadóművész, író. Magyar, cigány és bolgár népzenén nevelkedett, később más népek zenéiről is tanult (szefárd zene, indiai zene). Leginkább saját dalait énekli, amelyben egy megindítóan személyes világ tárul elénk.
Tizenegy szólólemezében nyomon követhető az a folyamat, ahogyan játszik hagyománnyal és modern témákkal, és ahogyan önmagát dalokba gyúrva halad egy belső úton. 2012 októberében életet adott Lili nevű kislányának. Az anyaság Palya Bea életében egy új életszakasz kezdetét jelenti, melyhez új dalok és új zenészek, új zenekar is társul.

Tavaly jelent meg a Nő című albuma, annak kapcsán mondta: „Lett tizennégy új dal, lett egy új zenekar. Merthogy lett egy új életem is. Megszületett a kislányom, és most óvatosan lépkedek ezen az ösvényen, amely egyszerre az anyáé, a szeretőé, az énekes-dalszerzőé... és a dalok lettek az útjelzőim, segítenek megtalálni, ki is vagyok én ebben az új szakaszban. A zenei nyelv, amely e dalokat röpteti, kelet és nyugat közt folyton utazgatva születik.

Ott van benne a magyar, bolgár, cigány, zsidó zenei hagyomány, az indiai és afrikai hallásélmények, de ott van benne az európai középkori muzsika, a dzsessz és más improvizált zenék is, meg az is, amit a nagy dalíró egyéniségektől tanultam. Zenésztársaim is hozzák a maguk személyes zenei hagyományait. Kísérletezünk, mellkast ütünk, több szólamban énekelünk, mondókázunk, sustorgunk, kiabálunk, újra hangszerhez nyúlunk, játszunk, nevetünk, bandává zenéljük magunkat.

Palya Bea április 17-én és 18-án, az A38 hajón (Egy picit tovább) Nő című dupla koncertjén mutatja be a Nő című album legnagyobb slágereit, de ezek mellett már az új, készülő lemez dalai közül is elhangzik néhány, például a Szaladós is, melynek dalpremierje ehhez a koncerthez kapcsolódik. A zenekar tagjai: Palya Bea – ének, sansula, Bodoczki Ernő – nagybőgő, Czirják Tamás – dob, ütőhangszerek, Gerzson János – oud, buzuki, Szokolay Dongó Balázs – fúvós hangszerek, ifj. Tóth István – gitár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.