Pálfi forgat pénzből és pénz nélkül

A jövő hónapban fejeződik be a forgatása Pálfi György legújabb filmjének: a Mindörökké (For Ever) egy Magyarországon, vidéki környezetben játszódó posztapokaliptikus történet lesz. A mű „no budget” kategóriájú, a Magyar Nemzeti Filmalaphoz nem is pályáztak az alkotók, de például kipróbálták, mennyi jöhet össze egy magyar produkcióra nemzetközi közösségi finanszírozási formában.

Nem sok: jelenleg az Indiegogo oldalon 1400 dollárnál tart a licit a célként megnevezett 40 ezer dollárért, melyet teljes egészében utómunkára költenének. Pedig lehet komoly összegeket szerezni így is. Timo Vuorensola egymillió eurót gyűjtött Iron Sky című mozijához, melyben a nácik 1945-ben a Holdra menekültek el, és ott tervezik a bosszújukat.

Pusztai Ferenc producer lapunknak elárulta: nem ez volt az A terv, jelenleg is külföldi partnereket, filmalapokat keresnek, illetve nagy hazai utómunkacégek is beszállhatnak majd a produkcióba. Pálfi stábja júliusban Bátán forgatott, éppen Százhalombattán dolgoznak, de lesz két-három nap budapesti felvételekre, és egy külföldi reptérre is mennek.

Pusztai szerint szeptember végéig minden felvételt rögzíteni fognak. A cél a 2016-os Berlinale versenyprogramja, ehhez még az idén létre kell jönnie az első vágásnak.

Pálfi György
Pálfi György
Kocsis Zoltán / Archív

A Mindörökké Tar Sándor El, valahová című novellájának adaptációja, egy Debrecen környéki falu kilátástalan életét mutatja be. Pálfiék továbbgondolták a sztorit, a film a jövőbeli európai háború idején játszódik. Lelőtt repülő van a település szomszédságában, cserekereskedelemmel tartják el magukat a lakók, nincs villany, a kocsmában gyűlnek össze az emberek: ez a kötelező Tar-motívum természetesen megmaradt. Mindemellett a mű szerelmi háromszöget ábrázol, az Ubrankovics Júlia alakította Margitka kezéért két férfi harcol: bizonyos Ocsenás és Béres, előbbit Polgár Tamás, utóbbit Menszátor-Herész Attila alakítja. Érdekesség, hogy a Pálfi eddigi összes nagyjátékfilmjét fényképező Pohárnok Gergely nem ért rá, így Dobos Tamás lett az operatőr.

Pálfi projektje a nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltette, megírták, hogy miután tavaly a filmalap elutasította a Toldi-film tervét, Pálfi ismét olyan független produkcióval jelentkezik, mint a Karlovy Varyban rendezői díjat kapott Szabadesés.

Az alkotók szerint a Mindörökké nem „ellenfilm”. Más tervvel pályáztak az alapnál, kaptak is 30 millió forintot A hang című nagyszabású sci-fire, amely Stanislaw Lem Az Úr hangja című könyve alapján készül majd nemzetközi koprodukcióban. Vagyis egyszerűen arról van szó, hogy Pálfi György energiával teli alkotó, aki nem szeret tétlenül ülni, és ha lehetőség van rá, akkor „összedob” egy no budget filmet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.