Ötvenezer kötet a Könyvfesztiválon

A tavalyi helyszínen, a budapesti Millenáris Parkban, de meghosszabbított nyitva tartással várja a látogatókat április 23. és 26. között a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A várhatóan ötvenezer kiadványt felvonultató könyves seregszemle díszvendége Ljudmila Ulickaja orosz írónő, a díszvendég ország Románia lesz.

 A szervezet fesztiválirodájának tájékoztatása szerint a rendezvény a tavaly tapasztalt nagy érdeklődésre tekintettel csütörtökön, pénteken és szombaton 18 helyett 19 óráig, vasárnap pedig 20 óráig tart nyitva, és a Millenáris Park szinte minden épületét "elfoglalja". A parkban álló pavilonokkal együtt összesen 1500 négyzetméteren helyezkednek majd el a kiállítói standok, amelyeken a közönség mintegy ötvenezer cím közül válogathat.

A Fogadóban a gyermekkönyvkiadók, valamint a sokrétű programot kínáló Gyerek(b)irodalom kap helyet, de itt találkozhatnak a látogatók a legújabb tankönyvekkel és a hazai képregény-kínálatot bemutató Képregényszigettel is. A Jövő Háza csarnokában és galériáján a többi magyarországi cég, valamint a külföldi kiállítók helyezkednek el: 100 négyzetméteres standot állít az idei díszvendég ország, Románia, de további húsz nemzet is jelen lesz kiállítóként, többek között Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína is.

A könyvfesztivál programja még formálódik, a kilenc különböző léptékű és befogadóképességű előadóteremben, illetve színpadokon négy nap alatt csaknem 300 kulturális és szakmai rendezvényt látogathat a közönség. Kilencedik alkalommal rendezik meg az Európai Unió fiatal prózaíróinak seregszemléjét, az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, amelynek magyar résztvevője Vincze Ferenc lesz.

Mint azt a Ljudmila Ulickaja könyveit magyarul megjelentető Magvető Kiadó sajtóreferense, Tegyi Tímea elmondta, a könyvfesztivál előtti hetekben vehetik kézbe először az olvasók az orosz írónő Daniel Stein, tolmács című könyvének magyar kiadását, Morcsányi Géza fordításában. A regény valós történetet dolgoz fel: egy lengyel zsidó fiatalember a németek elől egy kolostorban bujkálva katolikus hitre tér, majd életét kockáztatva, a Gestapo tolmácsaként számos zsidót ment ki a koncentrációs táborokból. A II. világháború után a szerzetesnek álló Daniel testvér a Szentföldre utazik, de idealizmusáért ott is meg kell küzdenie.

Az orosz írónőtől eddig a Médea és gyermekei, az Életművésznők, a Vidám temetés, a Szonyecska, az Odaadó hívetek, Surik és a Kukockij esetei című köteteket adta ki a Magvető - tette hozzá a sajtóreferens. Tegyi Tímea tájékoztatása szerint Ljudmila Ulickaja a könyvfesztivál alatt legalább három alkalommal dedikálja műveit, de a kiadó április 23-án pódiumbeszélgetést is szervez az írónővel, aki ezt követően veszi át a Budapest Nagydíjat. Ljudmila Ulickaja az Eötvös Loránd Tudományegyetemen előadást is tart előadást, és részt vesz egy, a Pécsi Tudományegyetem és a Ráday Könyvesház által, a Nyelvhatáron elnevezésű konferencia keretében szervezett kerekasztal-beszélgetésen is. Mint a sajtóreferens elmondta, a budapesti Merlin Színház a könyvfesztivál ideje alatt tervezi az írónő Orosz lekvár című színművének bemutatását Radnay Annamária fordításában és Magács László rendezésében.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.