Ötven CD a magyar népzenekincsből

Elkészült az Új Pátria népzenei sorozat, az 50 CD-ből álló gyűjtemény eredeti felvételeket tartalmaz. A sorozat mellé tervezett hét könyvből eddig már négy jelent meg.

A népzenei CD-sorozatot a Hagyományok Háza jelenteti meg az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatásával, a Jövőnk öröksége XX-XXI. című, csaknem 220 millió forint összköltségvetésű projekt keretében. A sorozatot és a könyveket a Hagyományok Házában (HH) hétfőn mutatták be.

Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kulturális államtitkára a Jövőnk öröksége projektet hőstörténetként jellemezte: az utolsó órában mentettek rendkívüli értékeket a program résztvevői. "Látjuk, hogy a szinte hasonlíthatatlanul gazdag népi kultúra miként válik jelen idejű valóságból szinte órák alatt eltűnő emlékké" - fogalmazott Szőcs Géza.

Hozzátette: olyanok ezek a CD-k, mint a repülőgépek fekete dobozai, felfedhetők segítségükkel a múlt történései. Felidézte, hogy az értékmentő folyamatnak nagyszerű előzményei voltak, hiszen a gyűjtő-megőrző munkát már a XIX. században elkezdte Vikár Béla, folytatta Kodály Zoltán és Bartók Béla, majd Lajtha László. Látható, hogy az anyag az európai kultúra szerves része, ezt ismerték föl a norvég partnerek - fűzte hozzá az államtitkár.

Vegar Andreassen, a norvég nagykövetség első titkára úgy fogalmazott, hogy a 800 ezer eurós támogatással a jövő iránti felelősségvállalásukat fejezik ki.

Sebő Ferenc kiemelte: a sorozattal Bartók álma válik valóra. Amit a korbeli technika nem volt képes teljesíteni, az a digitalizálással megvalósul: egy helyen található meg a hangzó anyag, a kotta és a kép.

A Hagyományok Háza és a Fonó Budai Zeneház munkatársai a teljes Kárpát-medence hangszeres népzenéjéből készítettek reprezentatív válogatást az Utolsó Óra program keretében. A több ezer órányi felvételből az adott tájegységeket legjobban ismerő szerkesztők válogatták ki a CD-kre azokat a felvételeket, amelyek leginkább megidézik egy-egy vidék hangszeres népzenéjének jellegzetességeit, hangulatát.

A CD-k egyelőre 1000-1000 példányban jelennek meg, ezekből 400 darabot Európa nagyobb könyvtáraiba, zeneiskoláiba, folklórarchívumaiba juttatnak el, hogy a kontinens bármely pontján megismerhető legyen a magyar népzenei kincs. A felvételekbe bele lehet hallgatni a www.utolsoora.hu honlapon, 2011 márciusára pedig a teljes gyűjtés meghallgatható, kutatható lesz a Hagyományok Háza honlapjáról elérhető adatbázisban.
A Fonó és a Hagyományok Háza távolabbi tervei között szerepel, hogy amint sikerül a munka anyagi fedezetét előteremteni, ismét kiadják a korábban az Új Pátria sorozatban megjelent 18 CD-t. További terv, hogy a táncgyűjtésekből is kiadnak egy DVD-sorozatot.

A Jövőnk öröksége XX-XXI. projekt keretében hét könyv is megjelenik, ezek közül most négy készült el: Borsi Ferenc A hagyományos citera, Juhász Zoltán Székelyföldi furulyaiskola, Barvich Iván A tamburabrácsa és a Sebő Ferenc szerkesztette Pátria néprajzi felvételek című kötet.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.