Ötven éve nyomják a Szemlét

A Szabolcs-szatmár-beregi Szemle legfrissebb száma fölidézi a lap elmúlt fél évszázados történetét, s bemutatja, hogy a folyóirat miképpen vált Kelet-Magyarország egyik fontos kulturális, művelődési és tudományos fórumává.

Alapításának ötvenedik évfordulóját ünnepli a nyíregyházi székhelyű Szabolcs-szatmár-beregi Szemle című, társadalomtudományi, irodalmi és művészeti folyóirat, amely a napokban megjelent számában tiszteleg a lap elmúlt fél évszázados történetéte előtt. 

A Felmutatni a régió szellemi gazdagságát című cikkében Karádi Zsolt főszerkesztő fölidézte: a periodika 1966-tól lett országos terjesztésű, évnegyedes folyóirat, számonként hét-kilenc ívnyi terjedelemben. Emlékeztetett rá, hogy a lap eddigi főszerkesztőinek - Hársfalvi Péternek, Mező Andrásnak és Németh Péternek - a hitvallását máig ható érvénnyel összegezte a harmincadik évfordulóra készült, 1995/4-es szám beköszöntője.

Akkor azt írták: „Folyóiratunk szerkesztősége kezdettől fogva azt vallotta, hogy az országnak emez észak-keleti–keleti régiója föl tudja mutatni azt a szellemi erőt, vagy magához tudja vonzani azokat az alkotókat az országhatáron belülről vagy kívülről, akik az egészhez mért színvonalon képesek megszólaltatni e régió hagyományait, föl tudják vetni gondjait, és keresik az ezek megoldásához vezető utakat; akik érzékeny felelősséggel alakítói Kelet-Magyarország kulturális, művelődési és tudományos életének".

A főszerkesztő hozzátette: szándékuk ma is töretlen, szeretnének teret adni minden - az igényes értekezésekre, írói-költői alkotásokra jellemző - nyelvi műgonddal létrehozott szövegnek. Az ünnepi számban Németh Péter a szemle 1964–1984 közötti működéséről írt elemzést, Galambos Sándor pedig a lap 1985–2003 közötti időszakáról közölt egy írást. 

A jelenlegi szerkesztőség tagjai Antal Balázs, Babosi László, Marik Sándor és Nagy Zsuka, tördelőszerkesztő Erdélyi Tamás, míg a folyóirat kiadója a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.