Ötven év után jelenhetnek meg Hendrix korai felvételei

A hagyatékot kezelő társaságnak évtizedekig tartó jogi huzavona után szerezte meg a lemez kiadásának jogát.
Ünnepelhetnek a rajongók, akik már égnek a vágytól, hogy meghallgathassák a gitárlegenda korai munkáit, amelyeket évtizedes jogi vita után a jövő hónapban jelennek meg lemezen. Mielőtt szólóban befutott volna, Hendrix a Curtis Knight and the Squires együttes session gitárosaként zenélt az 1960-as években, a márciusban a boltokba kerülő lemez címe pedig hűen tükrözi az eltelt időt és a kiadást megelőző csűrcsavarást: You Can't Use My Name: Curtis Knight & The Squires (featuring Jimi Hendrix) The RSVP/PPX Sessions.

„Hihetetlenül hálásak vagyunk, hogy végre közkinccsé tehetjük ezeket a ritka, történelmi felvételeket"- fejezte ki örömét Janie Hendrix, az Experience Hendrix vállalat vezetője, a gitáros húga. „Sokkal többet jelentenek egyszerű számoknál. Jimi zenei létezésének jelentős szakaszát képviselik."

A jogvita egyébként 1965 októberére nyúlik vissza, amikor Ed Chaplin producer és PPX nevű cége három éves lemezszerződést kötött Hendrixszel. A lemezt is ez idő alatt vették fel, ám a szerződés lejárta előtt Hendrix New Yorkból Londonba költözött és 1966-ban megalapította saját zenekarát, a Jimi Hendrix Experience-t. Még abban az évben kiadtak egy lemezt, ám ezzel meg is sértették szerződését Chaplinnel.

A gordiuszi csomót végül 2002-ben a londoni fellebbviteli bíróság vágta át, így nyílt lehetősége az Experience Hendrixnek megkezdeni a stúdiófelvételek jogainak megszerzését és kiadását. A nyolcvannyolc így megszerzett dalból tartalmaz tizennégyet az album, amely CD-n és bakelitlemezen is megjelenik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.