Őket nézze meg a Sziget Világzenei Színpadán

A Világzenei Színpadban az a jó, hogy az embert bármikor letaglózhatja egy általa nem kedvelt zenei stílus. Nagymama ska-koncerten tombol, a tarajos punk belefeledkezik a portugál fadóba – a Világzenei Színpad még őriz valamit a sok-sok évvel ezelőtti Szigetek „régenmindenjobbvolt” hangulatából. Annak azonban, aki nem bízná magát a véletlenre, adunk néhány támpontot.

A szerda esti Che Sudaka együttesé tipikusan az a koncert, amelyen a legkülönfélébb emberek ragadnak ott. A rajongók mellett azok is boldogan táncolnak majd, akik a kilencvenes évek – jelesül a Vad Angyal című szappanopera diszkójelenetei – óta nyomozzák, vajon milyen zene szólt az ominózus diszkóban. Nos, eláruljuk: cumbia. Ezt a mostanában felkapott dél-amerikai stílust ötvözi mindenféle elemekkel a barcelonai banda.

A szicíliai ska-maffia, a Roy Paci&Aretuska régi, bevált Sziget-vendég (a 2012-es fellépés visszanézhető a fesztivál YouTube-csatornáján), a külsőre is ska-stílusjegyeket mutató banda fellépésein a közönség a negyvenedik percre remekül üvölti a szicílai nyelven írt dalszövegeket, lead néhány kilót a fergeteges tánctól, és azon sem lepődik meg, ha a ráadásra nem sok marad a cipőjéből.

Szerb trombitások: Boban és Marko Markovics
Szerb trombitások: Boban és Marko Markovics
Kovács Attila / MTI

Aki a különlegességekre hajt, ne hagyja ki a Canzoniere Grecanico Salentinót, amely a tradicionális görög–olasz pizzica stílust hozza el Budapestre, illetve az indiai cigányzenét játszó Dhoad koncertjét. Akad itt még kolumbiai harcos funk–cumbia–dzsessz ötvözet és ordenáré, de vicces bajor fúvós sörzene a bűnös élvezet kategóriából. Garantált a tombolása Tarafde Haïdouks koncertjén, ahol a 25 éve családi vállalkozásként működő zenekar a Bukarest környéki cigányzenébe nyújt fergeteges betekintést.Hogy ebben a kánikulában előkerülnek-e a fekete szőrkucsmák, az jó kérdés – de az bizonyos, hogy a Dakha Brakha nem mindennapi élmény: a produkciójukat etnokáoszként jellemző ukrán zenészek játszi könnyedséggel ugrándoznak a több ezer éves hagyományok és a kortárs zene között.

Kár lenne kihagyni Noura Mint Sey mali koncertjét: a mauritániai énekesnő hangja pazarul hangzik a részben hagyományos afrikai hangszereken előadott bluesos alapokon. Lehet bólogatni görög táncdalokkal megbolondított szvinges hiphopra, de a klezmer rajongói se csüggedjenek: érkezik a multikulti She ’Koyokh.

Magyarországot a Parno Graszt, Szalonna és bandája, a Besh o droM, a Ladánybene 27, a Romengo, a PASO és a Söndörgő képviseli.

A Boban i Marko Markovic Orkestar és a Goran Bregovic Wedding and Funeral Ochestra olyan biztos pont a Világzenei Színpadon, mint a Reszkessetek, betörők! karácsonykor, pánikra semmi ok, idén is megkapjuk a dózist. A sztárok közül is kiemelkedik a portugál fado királynője, a platinaszőke Mia Farrow-frizurás Mariza, aki több tízezres tömeget képes néhány perc alatt hipnotizálni. Ha a bulizás mellett valami komolyabb, maradandó élményre vágynak, karikázzák be a nevét a programfüzetben!

Sziget-koncertek élő streamen

Habár élőben az igazi, azoknak sem kell lemondaniuk a fesztiválélményekről, akik nem tudnak eljutni a Hajógyári-szigetre.

A Telekom támogatásával a cég és a Sziget honlapján sok koncert élő streaming közvetítését követhetik a YouTube csatornáján keresztül délután 4 és este 11 óra között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.