Őszre minden eleme elkészül a Zsolnay Kulturális Negyednek

Ez év őszére fejeződik be teljesen a Zsolnay Kulturális Negyed építése: a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program legnagyobb, 10,8 milliárd forint költségvetésű és egyetlen folyamatban lévő nagyberuházásának szeptemberig minden létesítményét átadják.

"A 35 ezer négyzetméteren elterülő kulturális negyed a baranyai megyeszékhely legszebb ékköve és az ország egyik legnagyobb kulturális központja lesz" - tájékoztatta a Pécs2010 Sajtóiroda az MTI-t.

A 2009-ben kezdődött kivitelezés részeként a XIX. századi magyar iparművészet kibontakozásában és Pécs modernkori városfejlődésében meghatározó jelentőséggel bíró Zsolnay manufaktúrát átköltöztették a negyed keleti részébe. A megüresedett épületeket átépítik, felújítják, emellett megszépül a gyár értékes növényeket rejtő, műemlék szobrokkal, vázákkal díszített parkja is.

Az épületegyüttes négy nagy részből áll: a Míves negyed a Zsolnay család és a porcelánmanufaktúra történetével, különböző kézműves mesterségekkel ismerteti meg a látogatókat, az Alkotó negyed kulturális intézményeknek és rendezvényeknek ad otthont, a Gyermek és családi negyed az interaktív tudományos-technikai kiállítások iránt érdeklődőket várja, az Egyetemi negyed pedig a felsőfokú művészeti képzést szolgálja.

"A teljesen újszerű, tartalmas kikapcsolódásra csábító létesítményeket magába foglaló komplexumban a látogatók ellátását szolgáló kávézó, étterem, parkoló és irodák is helyet kapnak" - tették hozzá.

A Pécs2010 Sajtóiroda közlése szerint az egyes projektelemek átadása 2010 nyarától folyamatos: a Zsolnay-porcelánritkaságokat bemutató Gyugyi-gyűjteménynek otthont adó Sikorski-ház megújult. A páratlanul értékes kollekciót a tavaly szeptemberi nyitás óta több mint tízezren látták annak ellenére, hogy azt a folyamatban lévő építkezés miatt előzetes bejelentés alapján lehetett megtekinteni.

A Zsolnay-negyed északi és déli részét összekötő negyvenöt méter hosszú új gyalogoshíd október végén került a helyére és végéhez közeledik a Zsolnay Mauzóleum rekonstrukciója is: a gyáralapító nyughelyét a tavasszal kereshetik fel újra a látogatók - jegyezték meg.

A Gyermek és Családi Negyedbe költöző Bóbita Bábszínház január végétől várja a közönséget. Ebben a negyedben működik majd a tudomány és technika háza, a planetárium, a Pécsi Galéria és a Zsolnay út déli oldalán kialakított parkolóház. A Pécsi Galéria kiállítótere már tavaly megnyitotta kapuit Pinczehelyi Sándor képzőművész január végéig látható életműkiállításával.

Az Alkotó negyed belső udvarának átadása ez év első felében várható, ekkor nyílik meg az Ifjúsági Ház rendezvényterme, továbbá a Míves negyed a család- és gyártörténeti kiállítással, valamint az inkubátorházzal.

Hangsúlyozták: utolsóként az egyetemi ingatlanok és az Ifjúsági Ház irodaépülete készül el, de 2011 szeptemberéig valamennyi ingatlan átadására sor kerül.

"A Zsolnay Kulturális Negyed megálmodóinak reményei szerint létesítmények minden korosztály számára kínálnak színes, érdekes programokat, és évente összesen 200 ezer látogatót fogadnak majd" - tudatta a Pécs2010 Sajtóiroda.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.