Összefogtak a túlélésért a József Attila Kör tagjai

– Volt olyan tagunk idén, aki azt írta: bár a tb-jét sem tudja befizetni, de a JAK tagsági díját átutalja nekünk, mert fontosabb neki a szervezet fennmaradása – nyilatkozta lapunknak Kassai Zsigmond, a József Attila Kör titkára. A nehéz helyzetben a tagok összefogtak: egyikük írószert vett, egy másik a JAK-nak ajándékozta a laptopját.

A József Attila Kör (JAK) bevételeinek 88,6 százaléka pályázati támogatás, 3,6 százalék a JAK-tábor részvételi díjaiból befolyó összeg, míg 2,78 százalék a könyveik értékesítéséből befolyó összeg. A Kör tagdíjfizetésre kötelezett tagjainak száma jelenleg mintegy háromszáz, s mivel a tagdíj évi ötezer forint, ha mindenki befizetné a tagdíjat, akkor az (a tagfelvétel sajátosságai miatt) 1,2 millió forint bevételt jelentene. De ez nehezen jön össze, mert sok tag megélhetési gondokkal küzd.

Mindezt Kassai Zsigmond, a JAK titkára mondta el érdeklődésünkre annak kapcsán, hogy kiderült: a nagy múltú irodalmi szervezetet anyagi okok miatt a megszűnés fenyegeti. A JAK 2014-ben 1,7 millió, 2015-ben 1 millió, 2016-ban pedig mindössze 760 ezer forint működési támogatásban részesült az állami költségvetésből. Ez az összeg a szervezet minimális működési kiadásainak alig 10 százalékát fedezi. (Csak összehasonlításul: a kormánynak oly kedves Magyar Művészeti Akadémia csak épületfelújítási célokra elkölt idén mintegy 1 milliárd forintot, az állami támogatása egyre emelkedik, s több milliárdban mérhető – K. Zs.)

Mint közleményükben írták, a folyamatosan csökkenő működési támogatások és a finanszírozási környezet okozta problémák miatt mára a Kör a működésképtelenség szélére sodródott, s ezzel veszélybe került a fennmaradása.

A szervezet a többi reprezentatívnak tekintett írószervezet közül évek óta a legalacsonyabb minisztériumi támogatást kapja, ráadásul az éves támogatások rendre ősszel érkeztek meg, így komoly nehézségeket okozott a mindennapi finanszírozási háttér bizonytalansága.

Kassai Zsigmond elmondta: a tagság létszáma évente kétszer változik, hiszen a 40. életévüket betöltött tagok automatikusan elvesztik a tagsági jogviszonyukat és ezzel a fizetési kötelezettségüket is, ugyanakkor évente két alkalommal tagfelvétel is van.

Mint mondta, a tagdíjbefizetési hajlandóság az elmúlt évek tapasztalata alapján változó volt. Ha mindenki fizetne tagdíjat, akkor az 1,2 millió forint bevételt jelentene, ez azonban sajnos nehezen kivitelezhető, hiszen a tagjaik közül van olyan is, akinek az egyszeri ötezer forintos kiadás is nehézséget, komoly áldozatot jelent. „Volt olyan tagunk idén, aki azt írta, bár a tb-jét sem tudja befizetni, azért a JAK tagsági díját átutalja nekünk, mert fontosabb neki a szervezet fennmaradása. Mondanom sem kell, nagyon meghatódtunk” – tette hozzá.

A tagdíjakból 2015-ben az egész évre vetítve 285 ezer forint bevételük volt, 2016-ban pedig (június 2-ig számolva) 490 ezer forint. A titkár közölte: ebből is látszik, hogy a tagdíjbefizetési hajlandóság javult, a nehéz helyzet megmozgatta a kevésbé aktív tagokat. Van olyan tagjuk, aki külföldi egyetemen oktat, és a problémákat hallva papír és irodaszer vásárlásával segített, egy másik tagjuk tárgyieszköz-adományként a JAK-nak ajándékozta a laptopját.

A JAK pénzforgalma tavaly mintegy 33,6 millió forint volt, ebből 26,4 millió pályázati támogatásból jött össze. A könyv és egyéb kiadványok értékesítéséből 945 ezer forint folyt be, a JAK-tábor részvételi díjai pedig 900 ezer forint bevételt jelentettek. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.