Összedobták az előadásra

Magyarországon is egyre népszerűbb a közösségi finanszírozás. Nemcsak a kormány bevándorlók elleni ellenplakátjára gyűjtenek civil adományokat, hanem kulturális projektekre is. Legutóbb a Krétakör hirdette meg A harag napja című készülő előadásának próbatáborát.

Az Indiegogón szeretnének összeszedni 10 ezer dollárt. Az augusztus elejéig tartó akcióra július 10-ig több mint 3300 dollár jött össze. Egy hónap alatt 62-en segítették Schilling Árpád új projektjét. A támogatóknak jár köszönetnyilvánítás, bemutatóra szóló belépő Pestre és Athénba, próbatábor-látogatás és koproduceri lehetőség.

Molnár Piroska színész a nemzet színésze egyhavi juttatásával, 500 ezer forinttal járult hozzá a projekthez. A Krétakör megannyi sikeres gyűjtésen van túl, ami nekik különösen fontos, hiszen előbb aprópénzre csökkent a hazai pályázati pénzük, az elmúlt két évben pedig már vagy visszaadták, vagy meg sem pályázták ezeket a lehetőségeket.

Minden független színház igyekszik adományozó projektet létrehozni. Legtöbben támogatói jegyeket adnak ki, amelyek jóval drágábbak, mint az eredeti jegyár. A Maladype Színház a gazdasági válság okozta nehézségre a Százan százzal egyért című projektjével reagált – Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnökének főtámogatásával. Céljuk, hogy bekerüljenek Magyarország 100 legnagyobb vállalatának, vállalkozójának és mecénás magánszemélyéjének társadalmi felelősségvállalási (CSR) projektjébe, amelynek keretében egyenként egyszeri 100 ezer forintos adományt kap a Maladype.

2013-ban arra biztatta a 7 óra 7 nevű színházi portál az olvasóit, hogy az oldalukon vegyenek színházjegyet, a jegyen található kezelési költséggel ugyanis a portál működését segítik.

Tavaly a Kodály Method-videók egész estés folytatására (zenés dokumentumfilm / road movie a Balaton körül) szintén az Indiegogón kalapoztak, és 2 hónap alatt 114 ember össze is gyűjtötte a szükséges 10 ezer dollárt.

Néhány napja arról írtunk, hogy egy magyar startup vállalkozás – Czintos Dóra és Vitvera Gábor – Bedtime Bedding projektjének gyártásához kezdett el gyűjteni. A program az esti mesélést könnyíti, három alapalkatrésze egy mesebeli környezetet ábrázoló mintázattal ékesített paplanhuzat, néhány plüssfigura és egy mobilapplikáció. (Sz. K.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.