Vibrátort is kaptak idén az Oscar-díjasok

Náci propaganda, vibrátorok és vámpír melltartók árnyékolták be az Oscar-gálák történetét. A legfurcsább epizódokat gyűjtöttük össze.

1. Erős kezdés

Emil Jannings némafilmszínész volt az első, aki megkapta az Academy Award-ot. Két filmjével nyert: az 1928-as The Last Command és az 1927-es The Way of All Flash című művekkel nyerte el az Oscart. A díjátadó messziről bűzlött, mivel utóbbi filmjének kópiái eltűntek, ráadásul a legenda szerint a Rin Tin Tin több szavazatot kapott Janningsnél. Az már csak hab volt a tortán, hogy a díj átvétele után Jannings hazatért Németországba, ahol számos náci propagandafilmben vállalt szerepet.

2. Tovább élnek

Úgy látszik, egy aranyszobrocskánál többet is nyerhetnek az Oscar-díjazottak: egy egészségügyi szaklap, az Annals of Internal Medicine arra jutott, hogy a díjnyertesek 3,9 évvel tovább élnek, mint azok a híres filmművészek, akik nem nyertek. Hogy a kettő között közvetlen összefüggés volna, azt nem igazolták, de a kutatók azt gyanítják, hogy a társadalmi rangnak és a várható élettartamnak azért mégiscsak köze lehet egymáshoz.

3. A szobrok utóélete

A 34 centi magas, 24 karátos arannyal bevont, 3 kilós Oscar-szobornak nem minden celeb talált méltó helyet. Többségük persze előkelő helyen állítja ki - többnyire talpazaton - a lakásában, de Jennifer Lawrence például, aki 2013-ban nyerte a legjobb női főszereplőnek járó díjat, valahogy ezt nem érezte helyénvalónak, ezért odaadta a szobrot édesanyjának, aki a zongoráján tartja a trófeát. Kate Winslet, Emma Thompson és Sean Connery pedig a fürdőszobájukban állították ki a szobrot. A legbunkóbb Oscar-díjas vitathatatlanul Russell Crowe, aki egy tyúkólban tartja a Gladiátorral elnyert trófeáját.

4. Szemétbe vele

Crowe szobra még aránylag jól is járt: 2000-ben egy teherautósofőr 52 Oscar-szobrot lopott el, a zsákmányt végül egy kukában találták meg.

Oscar-szobort cipel egy munkás, még a díjkiosztó gála előtt
Lucy Nicholson / Reuters

5. Drága ajándék

Az Oscar-gála díjazottjai köztudottan értékes ajándékcsomagokat kapnak, az idei bulin viszont egy pofátlanul drága, 230 ezer dolláros pakk járt a győzteseknek. És nem is akármilyen ajándéktárgyakkal. A csomagban többek között van egy vámpír melltartó szett, ami a viselőjének vérét serkentve teszi feszesebbé a kebleket; egy párologtató, egy zuhanyzóban használható gőzgép, egy plasztikai sebészeti beutaló, valamint egy életre elegendő mennyiségű - összesen harmincezer dollár értékű - szépségápoló csomag. A díjazottaknak ezen felül egy különleges vibrátorral is kedveskedtek.

6. Kutyát nem érdekli

Ahhoz képest, hogy mekkora a felhajtás az Oscar-gála körül, eléggé lehangolóak a valódi számok. A Reuters 2014-es felmérése szerint az amerikai nézők kétharmada (67 százaléka) egyet sem látott a legjobb filmre jelölt 11 alkotás közül.

7. A legrövidebb beszéd

A díjazottak közül William Holden és Alfred Hitchcock tartják a legrövidebb beszéd rekordját. Mindeketten annyit mondtak a díjátadón: Köszönöm!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.