Oroszország sorsa egy agyműtéten múlt

Bonaparte Napóleon valószínűleg meghódította volna Oroszországot 1812-ben, ha Mihail Kutuzov hadvezéren nem hajtott volna végre életmentő agyműtéteket Jean Massot francia sebész – erre a következtetésre jutottak a phoenixi Barrow Neurológiai Intézet kutatói, akik két éven át tanulmányozták a korabeli orosz és francia történelmi és orvostudományi dokumentumokat.
Mihail Kutuzov (1745-1813) a törökök ellen folytatott háborúkban kétszer szenvedett fejlövést. Az egyik golyó 1744-ben megsemmisítette homloklebenyét, ami később szeszélyes magatartást és kiszámíthatatlan döntéshozatalt idézett elő nála. 1788-ban szenvedte másik fejsérülését.

Áttekintve és összevetve az orosz és francia vonatkozó forrásokat a Barrow intézet nemzetközi kutatócsoportja arra a következtetésre jutott, hogy francai sebészének, Jean Massot-nak kulcsszerepe volt abban, hogy Kutuzov 1812-ben győzelemre vezette a cári hadsereget.

Kutuzov 1774-ben elszenvedett sebesülése valószínűleg befolyásolta döntéshozatali képességét. Korabeli szemtanúk szerint az első sebesülés után megváltozott a tábornok személyisége. Így, amikor 1812 őszén Napóleon Moszkva alá érkezett hatalmas haderejével, Kutuzov elkerülte a konfrontációt. Elrendelte Moszkva felégetését és hadseregével Moszkvától keletre, biztonságos helyre húzódott vissza.

Napóleon hadserege megszállta Moszkvát, ám élelem és utánpótlás hiányában a korai igen kemény orosz tél legyőzte őt. Napóleon decemberben hadseregét hátrahagyva legyőzötten tért vissza Párizsba.

A többi tábornok úgy vélte, hogy Kutuzov őrült, és valószínűleg az is volt. Az agyműtét megmentette életét, de agya és egyik szeme súlyosan sérült maradt. Ez a helyzet idézte elő azt, hogy később a legjobbnak bizonyult döntést hozza meg. Ha nem lett volna sérült, valószínűleg szembeszállt volna Napóleonnal és vereséget szenvedett volna.

Egyesek bizonyosan azt mondanák, hogy a sors keze volt abban, hogy ez a briliáns orosz tábornok, aki az orosz lélek és karakter megtestesítőjévé vált, túlélt két majdnem halálos fejsérülést, de elkerülte a figyelmet a kor legjobb agysebészeti eljárása, amely jelentős részben járult hozzá Kutuzov sikereihez – írták a kutatók tanulmányukban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.