Orosz békét a világnak

Csütörtökön nyitotta meg kapuit a bécsi Viennafair vásár, amely a kelet-közép- és délkelet-európai régió művészetére koncentrálva kínál bemutatkozási lehetőséget a kortárs művészetet képviselő galériáknak.

Az idén tizedik alkalommal megrendezett vásáron 25 ország galériái mellett osztrák és nemzetközi nonprofit intézmények is kiállítanak.

Várnai Gyula installációja
Várnai Gyula installációja
A szerző felvétele

A bécsi művészeti vásáron hagyományosan erős a magyar galériák jelenléte, ebben az évben az acb, a Deák Erika, az Inda, a Kisterem, a Molnár Ani és a Trapéz galéria mutatja be a nemzetközi közönségnek – köztük jelentős gyűjtőknek és intézményi szakembereknek – művészei legfrissebb vagy legaktuálisabb alkotásait. Az idősebb generációt Bak Imre, Keserü Ilona, Lakner László képviseli, a közép- és fiatal generációból többek között Benczúr Emese, Bullás József, Kaszás Tamás, Kokesch Ádám, Szűcs Attila és Vécsei Júlia műveit mutatják be a budapesti galériák jóvoltából.

A vásár egyik fontos látványossága Várnai Gyula neoninstallációja, amely a Munkácsy-díjas művész egy korábbi művének újragondolt változata. A békegalamb-motívum alatt oroszul cirill betűkkel a Miru mir, azaz Békét a világnak feliratot hajlított neonból kirajzoló installáció két aktualitásra reagál. Az egyik, hogy a bécsi vásár két éve orosz tulajdonban van, és orosz származású direktorok vezetése alatt működik, évről évre több orosz kiállítóval és látogatóval.

Ennél erősebb és aktuálisabb üzenete az évtizedekig Dunaújváros főutcájának egyik homlokzatán látható neonreklámot előképeként használó műalkotásnak a jelenlegi orosz–ukrán háborús konfliktusra való uta lása. Nem lepődnénk meg, ha Várnai Gyula művét még sokszor viszont látnánk az osztrák és a nemzetközi médiában az elkövetkezendő napokban.

A vásárral párhuzamosan – kihasználva a nagyszámú nemzetközi látogató jelenlétét – hagyományosan fut a Curated by_Vienna címet viselő program, amely a jelentős bécsi galériák tereiben, meghívott nemzetközi kurátorok rendezésében sorakoztat fel az adott évi program témájához kapcsolódó csoportos kiállításokat. 2014-ben a tárlatokat összefogó téma Az ágy évszázada (The century of the bed).

A program honlapja (Curatedby.at) a The Wall Street Journal 2012-es felmérésére hivatkozik, amelynek tanúsága szerint a New York-i magasan képzett fiatalok nyolcvan százaléka rendszeresen a saját ágyából dolgozik. E szokás révén teljesen átalakul a mindennapi élet hagyományos munkapihenés-szórakozás-alapú, különböző napszakokkal összefüggő rendszere, melynek lehetséges társadalmi és egyéb konzekvenciái köré épülnek a programban felkért kurátorok koncepciói.

A budapesti galériát is fenntartó bécsi Knoll Galéria ad helyszínt a Maja és Reuben Fawkes, Budapesten élő és dolgozó kurátorpáros rendezésében megvalósuló kiállításnak, amelyen a Curated by program egyetlen magyar résztvevőjének, Horváth Tibornak szerepel egy 2014-es installációja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.