Ormánybarát produkció

Néhány hete tartották a Magyar cirkuszcsillagok című új műsor premierjét a Fővárosi Nagycirkuszban. Először a magyar himnusz csendült fel, majd Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár sétált a Fővárosi Nagycirkusz porondjára, és azt mondta: „Szeretettel és tisztelettel köszöntök mindenkit a Magyar cirkuszcsillagok gálaműsor premierbemutatóján.”

Felidézte aztán, hogy különféle törvények segítségével „hogyan került vissza a méltán világhírű magyar cirkuszművészet a magyar jogrendben megbecsült helyére, hogyan lett a Magyar Cirkusz és Varieté Kft. nemzeti intézmény”. Megcsillantotta továbbá annak lehetőségét, hogy a Városliget kulturális negyeddé alakítása során talán a Fővárosi Nagycirkusznak is esélye lesz arra, hogy méltóbb környezetben működhessen, továbbá bejelentette, hogy elindult a magyar cirkuszi lovas akrobatika hungarikummá nyilvánítása.

Végül megnyitotta a Fővárosi Nagycirkusz harmadik, úgynevezett „nemzeti cirkuszévadát”, egy kivetítőn népi mintás keretben felvillant az előadás címe: Magyar cirkuszcsillagok, és megkezdődött a „premierbemutató”. Amelyről végeredményben nem lehet rosszat írni, mert a „számprodukciók” kevés kivétellel tisztességesek, kivétel nélkül jó mulatságnak talán nem mondanám őket, de férfimunkának igen.

A néző nem félős, Szandra elefánt ügyesen borotválja
A néző nem félős, Szandra elefánt ügyesen borotválja
Szabó Miklós

Az artistaiskolások által bemutatott attrakciók láttán a nézők egyelőre nem fogják feltépni a nézőtéri székeket felindulásukban, de azért bizonyára tetszeni fog nekik a Diamond Birds néven futó, két lány által elővezetett lengőkarikaszám, a Chalimero csoport swinges hangulatú, gengszterparódiás akrobatamutatványa. Ádám Krisztián a maga nemében korrekt magas drótos előadása, valamint az Ádám és Benjámin néven futó kettős egyetlen, feszesen álló, magasba szökő, úgynevezett kínai rúdon előadott mutatványa.

Szeretni fogják a nézők Axt Ibolya trapézművészt, aki ugyancsak lengőkarikán dolgozik (tényleg szépen), a 14 év után porondra lépő Rippel fivéreket, akik népszerűek voltak, és még mindig tudnak néhány erős trükköt. Értékelni fogják a Donnert-csoport lovas számát, ami méltóságteljes és attraktív, valamint a csaknem negyedszázada Magyarország legerősebb emberévé lett Pakucza József erőművészeti előadását, melynek során ágyúgolyóval löveti hasba magát, és egy terepjáró gurul át a testén.

Sokaknak biztosan tetszeni fog, hogy a publikum ezúttal sem marad Richter-féle produkció nélkül: most lovakat próbálnak alakzatokba terelni egy elefánttal, igen, igen, Szandrával, aki később aztán az ormánybarát cirkuszban ezúttal is megborotvál egy vállalkozó kedvű nézőt. Bizonyára lesz nagy meglepetés a magyar artistákat bemutató műsor kakukktojásának számító ecuadori Cesar Pindo kígyóember láttán, aki még egy közepes méretű terráriumba is behajtogatja magát, és biztosan lesz, aki imádja, hogy az amerikai (miért nem magyar?) bohóc, valamint egy magyar fiatalokból álló, balettparódiát mutató csoport egyik humorforrása (hogyan mondjam diszkréten?) a szellentés és a büfi.

Nézzük az államtitkárt: tapsol.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.