Örkényuralom a Madách téren

Pécsen már elindították a színházi évadot a napokban, az Örkény Színház önállóan, szabadtéri rendezvénnyel, pázsittal és színpadi produkciókkal köszönti az új szezont a Madách téren, szombaton, reggel tíztől és este tízig.

Tavaly nyitotta meg először az egynapos Örkény-kertet a Mácsai Pál vezette Örkény Színház. A hétvégi kánikulában itt a folytatás. Szándékuk nemcsak az évad köszöntése, hanem a városi környezet élhetőbbé tétele. Ezért költöznek ki a színház elé, ahol ezúttal nem autóparkolóként funkcionál majd a Madách tér, hanem szabadtéri helyszínként, pázsittal és színpadokkal.

A programból kiderül, az Örkény-kertben minden korosztály programot talál: kezdve a zeneakadémisták zenés programjától a végzős bábszakos színművészetiseken át a Tintató Cirkuszon keresztül Csuja Imre előadásáig, amelyben Babits Jónás könyvét mondja el. A színházi vetélkedő, valamint a Nézzünk bizakodva a jövőbe című produkció ugyancsak a műsor része, ez utóbbiban a színház névadójának egyperces novelláiból válogattak, valamint újra látható Huzella Péter és Mácsai Pál Villon-összeállítása.

Természetesen nagy szerepet kapnak a koncertek is: a Kolomposé, a Harmonia Garden Bandé, a Hanem Tangózenekaré, az Anemonáé, a HOPParté és az Örkény Színház társulatáé. A klasszikus zene nem marad ki az idén sem: az operaénekes Rost Andrea ad minikoncertet a Kodály-év jegyében.
Az Örkény sátorban találkozni és akár beszélgetni is lehet a színészekkel, a színház előcsarnokában pedig bemutatják a Madách Színház története 1940-1944 című kiállítást, amelyet az Országos Színháztörténeti Intézet és a Bajor Gizi Színészmúzeum munkatársai állítottak össze.

Természetesen mindeközben a színház az új évadját is ismerteti, amelynek első bemutatója október 6-án a Mohácsi János rendezte vígjáték, a Liliomfi lesz, benne olyan színészekkel, mint Bíró Kriszta, Für Anikó, Takács Nóra Diána, az egyetemi hallgató Törőcsik Franciska, valamint Csuja Imre, Epres Attila, Gálffi László, Máthé Zsolt és Polgár Csaba.

A társulat amúgy kedden utazik Japánba, ahol augusztus 28.-szeptember 9. között a Jógyerekek képeskönyve című előadást játssza tízszer a Tokiói Metropolitan Színházban.

Az Örkény Színház egyébként középiskolásoknak színházpedagógiai programot indít az idén, és másik újdonsága az élő közvetítéssorozat a londoni Nemzeti Színházból. Ősztől ugyanis hat előadást vetítenek – magyar felirattal – az NTLive programjában, elsőként október 11-én Stephen Beresfordtól A Haussman család utolsó sarját, majd novemberben Shakespeare művét, az Athéni Timont.

Tervpályázatot írt ki az erzsébetvárosi önkormányzat a Madách térre, amelyre szép számmal érkeztek elképzelések. Szinte biztos, hogy felszámolják a mostani parkolót, és a színház előtti árkádot Örkény Istvánról nevezik el.

Örkény kert
Örkény kert
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.