Őrizetlenül maradtak a szobrok

Negyedik hete senki sem őrzi a villányi szoborpark 130 műalkotását. A létesítményt fenntartó nonprofit kft. a múlt év végéig a baranyai önkormányzat tulajdona volt, s a megye évente 15 millió forintot biztosított a park működésére és őrzésére.

Januártól – a megyék vagyonának államosítása miatt – a kft. az államé lett, ám az új gazda eddig egy fillért sem utalt a szoborpark fenntartójának. Mivel így a kft. nem tudott fizetni a szabadtéri múzeumot őrző és az idelátogatóknak 24 órán át belépőjegyet adó vagyonvédőknek, a biztonsági cég február 1-je óta nem vigyázza a szoborparkot. A külterületen, egy művelésből kivont kőbányában található, többhektáros park és az ott álló szobrok – a fentiek okán – könnyen válhatnak a céltalan rongálás prédájává.

Váczy Réka, a parkot üzemeltető kft. ügyvezetője hiába kért támogatást a Megyei Intézményirányító Központtól a szoborpark őrzésére, az idén felálló iroda – forrás híján – nem tudott segíteni. Ezért Váczy benyújtotta a lemondását. Megkerestük az ügyben Hargitai Jánost, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetőjét, aki elmondta: értesült a tarthatatlan helyzetről, s pár napon belül gondoskodnak a villányi szoborpark őrzéséről. A megoldás – várhatóan – az lesz, hogy a park területének kezelője, a Duna-Dráva Nemzeti Park biztosítja majd az őrzést a szabadtéri múzeumban.

Az őrizetlenség heteiben – szerencsére – nem érte kár a szoborparkot. Amúgy nem árt tudni, hogy ez a kiállítóhely a siklósi kistérség legegyedibb és leghíresebb képzőművészeti attrakciója. A szoborparkot egy képzőművész-alkotótelep álmodta meg. Az alkotótelep 1967-től kezdve minden nyáron meghívott 5-6 hazai és külföldi szobrászt, s ők a vendéglátást egy a helyszínen kifaragott alkotással „hálálták meg”. Tucatnyi Kossuth-díjas művészünk dolgozott itt, s vagy félszáz országból érkezett szobrász a munkához teátrális hátteret biztosító kőfejtőbe. A hetvenes-nyolcvanas években különösen népszerű volt a szoborpark, nyaranta százezer vendég fordult meg itt. (A helyi legendák szerint főleg a gyengébb nem képviselői ültek a parkot célba vevő buszokon, ami sokak szerint annak volt köszönhető, hogy a hőségben a szobrászok ágyékkötőben viaskodtak a kővel.) Az elmúlt években már csak 15-20 ezer jegy fogyott a parkba, ám még így is a kistérség legnépszerűbb kiállítása a villányi szoborpark, amelynek veszélyeztetettsége – remélhetőleg – napokon belül rossz emlékké szelídül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.