Óriási tévedés: mégsem találták meg a világ legnagyobb harangját

Korábbi közlésekkel ellentétben mégsem sikerült megtalálni a legújabb búvárexpedíciónak a mianmari Rangun folyó mélyén a világ legnagyobb harangját, a majdnem 300 tonnás Dhammazedit.

Az augusztus eleje óta tartó, átszámítva mintegy 60 millió forintot felemésztő expedíció egyik tagja azt mondta az Eleven című mianmari (burmai) lapnak, hogy a legendák övezte sárgaréz harangot nem találták meg, csak az elsüllyedt hajót, amelyen az 1600-as évek elején el át akarták szállítani a folyón.

A hagyomány szerint a 270, más források szerint 297 tonnás harang évszázadok óta Rangun városától nem messze, az azonos nevű folyó mélyén hever, bár igazándiból a harang létezésére sincs kétséget kizáró bizonyíték. A helyi lakosok úgy tartják, hogy az óriásharangot, amely a burmai buddhisták legszentebb temploma, a Svedagon pagoda számára készült 1476-ban, a szellemek őrzik, és valójában csak az ő számukra szólalhatna meg, ha meglenne.

Ha a legendák igazak, az óriásharang körülbelül olyan nehéz, mint egy utasokkal és üzemanyaggal teli Boeing 777-es repülőgép - tudattaz az MT híre nyomán a hirado.hu

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.