Orbán Viktor esete a humánökológiával

A környezet- és természetvédelem, a fenntartható fejlődés eszméje és gyakorlata iránt eddig a legcsekélyebb érdeklődést sem tanúsító Orbán Viktor közelmúltbeli tatabányai vizitjén bejelentette: a kormány és ő maga teljes mellszélességgel támogatja, hogy a megyei könyvtár a zöldszemlélet jegyében épüljön újjá. Ezzel a tatabányai bibliotéka lesz az ország első, úgynevezett zöldkönyvtára. Honnan az ötlet? És vajon mit tud egy zöldkönyvtár? – firtattuk a legérintettebb helyen.

Tatabánya, 1951, olvasóterem a bányászkönyvtárban. Kultúra is volt, igény is – csak a zöldszemlélet hiányzott
Tatabánya, 1951, olvasóterem a bányászkönyvtárban. Kultúra is volt, igény is – csak a zöldszemlélet hiányzott
MTI

A zöldkultúra lokális beágyazásában máris komoly érdemeket szerzett József Attila Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, Voit Pál érdeklődésünkre elmondta: a terv a kormányzat Modern Városok című programjának részeként válik kézzelfogható valósággá, ha minden jól megy, 2019-ben. A kiindulópont az volt, hogy ha a régi, lerobbant és az igényekhez képest rendkívül szűkös könyvtárépület helyére újat építenek – márpedig építenek, ez eldőlt –, akkor a reménybeli ház ne csak használhatóbb és nagyobb legyen, és ne csak a küllemét­ és beltereit tekintve keltse a korszerűség benyomását, hanem az infra­struktúráját, műszaki paramétereit­ illetően is. Az új könyvtárat ennek megfelelően eleve hatalmas üvegfelületekkel tervezik, napelemmel fűtik majd, napkollektorokkal biztosítják a vízellátását, automatikus világítással szerelik, sőt még arra is odafigyelnek majd, hogy a légkondicionáláskor keletkező kondenzvíz is hasznosuljon: ezzel öblítik a vécéket.

Az építéstechnológia és az épület­energetika mellett a szolgáltatások is azt az évszázadot reprezentálják majd, amelyben élünk. A már hat éve zöldösvényeket taposó intézmény tovább bővíti a környezetvédelemmel, természetvédelemmel, fenntartható fejlődéssel, humánökológiával foglalkozó – már most is több mint háromezer kötetből és tizenöt folyóiratból álló – különgyűjteményét, folytatja felnőtteknek és gyerekeknek szóló ökoprogramjait, amilyenek például a tárgy köré szervezett ökoesték, az iskolás ökotáborok és az újrahasznosítás jegyében szervezett kézműves-foglalkozások.

Az új könyvtár a mai számítások szerint másfél milliárd forintba kerül. A vonatkozó kormányhatározat a minap megjelent, a pénz rendelkezésre áll – biztosított Voit Pál, aki úgy tudja, hogy a valamivel távolabbi jövőben a szekszárdi megyei könyvtár is hasonló szellemben újul meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.