Önkormányzati alkotóház lesz a Tűzraktér - ebből per lehet

Simonffy Márta alpolgármester indítványa alapján a terézvárosi önkormányzat az ingatlant a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt.-nek adja üzemeltetésbe, amely jelenleg az Eötvös10 kulturális színteret működteti - tájékoztatott a Tűzraktér sajtóreferense.

Dudás Dóra felidézte, hogy a döntést megelőzően, márciusban a kerület pályázatot írt ki a Hegedű utcai épület üzemeltetésére, ez azonban sikertelenül zárult a jelentkezők hiánya miatt. A pályázatot akkor az önkormányzat pénzhiánnyal indokolta, és havi hárommillió forint bérleti díjat kért az ingatlan használatáért, valamint kiürítésre kötelezte volna az alkotóházat. A képviselő-testület március végi ülésén már arról hozott határozatot, hogy a Tűzraktér jövőjét alkotóházként képzeli el.
    
Az Art Sector Alapítvány a sikertelen kiírás után részletes működési koncepciót nyújtott be az önkormányzathoz, melyben többek között ajánlatot tett többek között havi 1,5 millió forint bérleti díj megfizetésére (felét pénzben, felét felújítás formájában) és az épület állagmegóvására, valamint minden, az önkormányzat részéről felmerülő, működéssel kapcsolatos gyakorlati igény kielégítésére - szerepel a közleményben.
    
A terézvárosi képviselő-testület ennek ellenére 12 igen 3 nem szavazattal Simonffy Márta alpolgármester előterjesztését fogadta el. Mint a Tűzrakteret jelenleg üzemeltető alapítvány hangsúlyozta, az önkormányzat így bevétel helyett magára vállalta a műemléképület működtetésének és a felújításának anyagi terheit, kulturális koncepciót és gazdasági tervet azonban nem csatoltak a határozat mellé. Az Art Sector Alapítvány kommünikéjében hangsúlyozta: az ügyben "a tények tudatos elferdítése" miatt, jó hírnév megsértése okán fontolóra veszi, hogy pert indít Simonffy Márta ellen.
    
Az önkormányzat honlapján közzétett tájékoztatás szerint a képviselő-testület "olyan alkotóházat kíván létrehozni, amely a művészetet szolgálja, és fontosnak tartja azt is, hogy a művészek – a jelenlegi áldatlan állapotokkal ellentétben – kulturált körülmények között alkothassanak, ezzel is elősegítve a művészet támogatását. Az önkormányzat ezért szükségesnek látja az épület részleges felújítását, kitakarítását. Az önkormányzat számára elengedhetetlen az is, hogy az alkotóház működése ne zavarja a szomszédos kollégium, valamint a környéken lakók nyugalmát".
    
Az Art Sector Alapítványnak legkésőbb május 6-ig kell az ingatlant átadnia.

(Forrás: MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.